Het publiek geniet vanaf het terras van de paardensport
Het publiek geniet vanaf het terras van de paardensport Agnes Corbeij

Indrukwekkend internationaal concours bij Zilfia’s Hoeve is het begin van een nieuwe traditie

13 augustus 2021 om 19:30 Overig

HOUTEN In korte tijd stampten Vivian en Bart van der Maat een paardensportevenement uit de grond met ruiters uit 22 landen en daarmee internationale allure. Alles wijst erop dat de eerste editie van CSI Houten, dat op donderdag begin en het hele weekend doorgaat, het begin is van een jaarlijkse traditie. Daarmee is de regio een belangrijk evenement rijker. 

door Agnes Corbeij

Broer en zus Vivian en Bart kregen de paardensport met de paplepel ingegoten. Bart: ,,Onze opa had hier een gemengd boerenbedrijf, waar mijn vader en oom een paardenbedrijf van maakten. Mijn vader sprong zelf ook.” Zowel Vivian als Bart zijn goede ruiters, Vivian heeft op hoog niveau gereden, Bart doet dat nog altijd. 

BART EN VIVIAN Hij woonde vier jaar in Duitsland om te leren over de paardensport en kwam vorig jaar terug om het geleerde in de praktijk te brengen. ,,Ik heb mijn eigen bedrijf, ik spring zelf en leer anderen het vak. Ik koop, beleer en verkoop de paarden zelf.” Ook op het CSI (Concours de Saut International) Houten springt hij zelf. 

Vivian nam drie jaar geleden de helft van het bedrijf van haar ouders over. ,,Samen met hen run ik Zilfia’s Hoeve. Dit jaar bestaat de Hoeve 50 jaar en dat wilden we niet zomaar voorbij laten gaan.” Vivian en Bart hadden samen de droom om een groot toernooi te organiseren. Vivian: ,,Ik heb al vaak concoursen georganiseerd, maar nooit internationaal.” Bart: ,,We zijn samen aan tafel gaan zitten en hebben besloten het gewoon te doen. We wisten vooraf niet precies wat er allemaal bij kwam kijken, maar het is allemaal gelukt.” 

METAMORFOSE Het terrein werd vorige week omgetoverd, er werden 360 stallen opgebouwd, bestaande uit tenten. Er kwamen indrukwekkende hindernissen in de ring en er werd een pop-up restaurant opgebouwd, waar gekookt wordt door chef-kok Frans van Wieren uit Utrecht. Vivian houdt zich voornamelijk bezig met de organisatie van het evenement, Bart heeft zijn netwerk in de paardensport ingezet om het evenement onder de aandacht te brengen. ,,Er zijn uiteindelijk zo’n 200 ruiters en 350 paarden aanwezig. Daar ben ik heel tevreden mee, dat had ik niet verwacht voor zo’n eerste editie.”


Door de coronapandemie zijn er nu weinig andere evenementen. Dat is aan de ene kant een voordeel, de ruiters hoeven niet te kiezen tussen een bestaand concours elders en het nieuwe concours in Houten. Maar het brengt ook restricties met zich mee. Vivian: ,,We hebben er via de KNHS voor kunnen zorgen dat ons evenement onder de categorie Topsport valt, omdat het behoort tot de voorbereiding van vele topruiters. Daardoor kon het doorgaan.”

GEMEENTE Toch blijft het organiseren van een groot, nieuw evenement in deze tijden riskant. Het had ook niet gekund zonder de grote bereidwilligheid van de gemeente Houten. Zowel Vivian als Bart willen dat graag benadrukken. ,,De gemeente heeft echt veel gedaan en met ons meegedacht. Voor hen is het ook allemaal voor het eerst. Hun inzet is echt goud waard geweest. Daar zijn we enorm dankbaar voor.”

Bij toegang tot het terrein moet iedereen een vaccinatie- of testbewijs laten zien. Ook kan er op het terrein zelf getest worden. Voor de paarden is een ander virus relevant. In de paardensport speelde vorig jaar het rhinopneumonie-virus een dominante rol. Er overleden zelfs paarden aan. Bart: ,,Alle paarden worden vanaf tien dagen voor ieder evenement in de gaten gehouden, de temperatuur wordt gemeten. Op de eerste dag van het evenement, ook hier, komt de veearts langs die alle paarden keurt.”

INDRUKWEKKEND Wie dit weekend rondloopt op het terrein van de Zilfia’s Hoeve kijkt zijn ogen uit. Het weer werkt mee, waardoor de terrassen goed gebruikt worden. Op het achterterrein staan vrachtwagens waar acht paarden in passen en de ruiter in kan overnachten. Van alle luxe voorzien. In de binnenbak wordt warm gereden en in de stallen worden de paarden vergezeld door de ‘grooms’, de verzorgers. De twee omroepers zorgen ervoor dat het publiek weet wat er in de ring gebeurt, wie er aan het springen is, waar deze ruiter en het paard vandaan komen en hoeveel punten hij of zij binnenhaalt, in welke tijd. Vivian en Bart lopen over het terrein en zijn druk met organiseren, vragen beantwoorden en Bart rijdt ook zelf in de ring.


Bart van der Maat is druk aan het regelen tussen de enorme paardentrailers - Agnes Corbeij

Het bijzondere aan dit evenement is dat breedtesport en topsport samen komen. Vivian: ,,We hebben grote ruiters aangetrokken, zoals Gerco Schröder, die zilver won op de Olympische Spelen in Londen. Ook Michael van Vleuten, die brons won in Tokyo, zou komen. Hij heeft helaas afgezegd.” Maar naast de topsporters, zijn er ook amateurruiters uit de regio, die voor het eerst deelnemen aan een internationaal concours. Bart: ,,We willen juist die combinatie bieden, dat is vrij uniek.”

Naast het vaste personeel van Zilfia’s Hoeve en tientallen trouwe vrijwilligers, is een pool van vijftig horecamedewerkers, twee omroepers, vier juryleden en een ringmeester actief. Ook Kees en Mieke, de ouders van Vivian en Bart, zijn uiteraard constant aanwezig.  

ONBEKEND De organisatie van zo’n groot evenement kost niet alleen heel veel inzet, maar ook heel veel geld. Vivian: ,,De inkomsten komen uit sponsoring en het deelnamegeld. We spelen quitte deze eerste editie en daar zijn we heel blij mee. We zijn heel blij dat we nu een echt internationaal paardensportevenement hebben in de regio, want dat was er nog niet.” Voor veel Houtenaren is het een onbekende wereld. Vivian: ,,We hebben ook de ondernemerskring IKH uitgenodigd, omdat je pas echt kan begrijpen wat zo’n concours inhoudt als je het zelf gezien hebt.”


De ruiters kunnen hun paard warm laten lopen in de indoor paardenbak - Agnes Corbeij

Maandag is het evenement voorbij en worden de stallen en het pop-up restaurant weer afgebroken. De gehuurde hindernissen gaan terug naar de verhuurder en alle vrachtwagens zullen terugkeren naar huis of richting het volgende concours. Zilfia’s Hoeve is dan gewoon weer de lokale manege, waar zowel amateurs als topsporters genieten van hun sport. 

NOOIT HELEMAAL TEVREDEN Maar CSI Houten komt zeker terug. Bart: ,,We gaan dit zeker eens per jaar organiseren.” Op de vraag wanneer ze tevreden zijn, zegt Vivian: ,,Ik ben tevreden als de ruiters tevreden zijn, als het publiek geniet en alles vlot verloopt. Maar eigenlijk ben ik nooit helemaal tevreden, zo zit ik in elkaar. Het is de eerste keer, we kunnen niet alles in één keer goed doen. We hebben hier heel veel van geleerd. Volgend jaar gaan we het nog beter doen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie