De rioolwaterzuivering aan De Staart zou een mogelijke besmettingshaard zijn.
De rioolwaterzuivering aan De Staart zou een mogelijke besmettingshaard zijn. HDSR

Legionella rukt op in Houten - onderzoek gestart naar mogelijke locaties van besmetting

25 oktober 2022 om 10:45 Natuur en milieu

HOUTEN De afgelopen maand heeft GGD regio Utrecht (GGDrU) in Houten een toename geconstateerd van het aantal mensen met een legionella-infectie. Samen met de gemeente is er inmiddels een onderzoek gestart naar de mogelijke bronnen. Naast de vorige week genoemde rioolwaterzuivering Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden aan de Staart wordt nu ook de afvalwaterzuivering (AWZI) van Van der Velden Rioleringsbeheer aan de Kanaaldijk-Zuid in Schalkwijk genoemd als mogelijke haard van besmetting.

,,We onderzoeken locaties die een bron zouden kunnen zijn op basis van de informatie van geïnfecteerde personen en plekken waar water in de buitenlucht wordt gesproeid of verneveld”, aldus de GGDrU. Op beide locaties zijn verhoogde concentraties van de legionellabacterie aangetroffen.

BRONONDERZOEK Om te achterhalen waar mensen besmet zijn geraakt is de GGDrU met behulp van de gemeente Houten en het waterschap meteen een groot brononderzoek gestart. Aanleiding was de melding van gemiddeld twee gevallen van legionella-infectie per week in Houten, waar normaal gesproken er per gemeente ongeveer 2 tot 3 gevallen per jaar zijn.

MAATREGELEN ,,Beide bedrijven hebben direct na het bekend worden van de testresultaten maatregelen genomen. ,,Er wordt op dit moment verder onderzoek gedaan in de hoop de besmetting van de patiënten te kunnen linken aan een mogelijke bron. Spijtig genoeg kan deze link niet altijd worden gemaakt”, laat de GGDrU weten. ,,Voor de duidelijkheid: het is niet zeker of de mensen die ziek zijn geworden van legionella dit hebben opgelopen door waterdruppels vanuit deze locaties.” 

Op basis van het bron- en contactonderzoek bij de patiënten zijn de meest voor de hand liggende locaties in de gemeente onderzocht. De bron is echter nog niet vastgesteld. Zolang de bron van de legionella niet is gevonden, zoekt GGDrU door. Mochten er nieuwe mogelijke locaties naar voren komen, dan worden deze ook direct onderzocht.

Legionella is een bacterie die in water kan zitten. ,,Het inademen van kleine druppeltjes water die legionella bevatten, kan leiden tot een legionella-infectie. Mensen worden dus niet ziek door het drinken van besmet water. Een patiënt kan de legionellabacterie niet overdragen aan andere mensen en is dus niet besmettelijk voor anderen”, aldus de GGDrU. De meeste mensen worden niet ziek bij het inademen van de bacterie. Sommige mensen lopen echter meer risico om ziek te worden zoals oudere mensen, vanwege een afnemende werking van het afweersysteem, mensen die roken en mensen met een verminderde afweer. Als mensen ziek worden lijkt dat op griepachtige klachten, zoals verkoudheid, hoest, koorts en spierpijn. ,,Heeft u ernstige klachten, neem dan contact op met uw huisarts”, luidt het advies van de GGDrU. 

Meestal beginnen de klachten een week na besmetting. Dit gaat meestal vanzelf over. Heel soms krijgen mensen een longontsteking, dit wordt ook wel de veteranenziekte genoemd. Bij de veteranenziekte kunnen de volgende klachten zich voordoen: hoge koorts of koorts die lang aanhoudt, benauwdheid/kortademigheid, braken, diarree, verwardheid. ,,Heeft u ernstige klachten die kunnen passen bij de veteranenziekte, neem dan contact op met uw huisarts”, luidt het advies van de GGDrU.

Afbeelding
advertentie
advertentie