Afbeelding
MARJOLEIN THIJSE

Hoofdpijn en chiropractie

3 juni 2020 om 12:34 Nieuws

HOUTEN  Bijna iedereen heeft weleens last van hoofdpijn. Soms voelt het alsof de pijn door het hele hoofd gaat, soms beperkt het zich tot één specifieke plek. Er wordt onderscheid gemaakt tussen migraine, spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, etc. en binnen deze vormen zijn talloze varianten. Gelukkig kunnen de meeste vormen van hoofdpijn goed door een chiropractor behandeld worden.

Meestal is hoofdpijn vervelend maar onschuldig. Vaak zijn er aanwijsbare oorzaken voor (niet genoeg gedronken, te veel zon, griep). De oplossing is dan relatief eenvoudig; water drinken, uitzieken en relaxen. Soms is hoofdpijn echter minder eenvoudig te verklaren. Het ontstaat geleidelijk en dan kan de echte oorzaak niet achterhaald worden. Hoofdpijn is dan een optelsom van verschillende factoren uit het dagelijkse leven. Het resultaat van een optelsom van gewoontes die op zichzelf niet direct tot hoofdpijn leiden, maar waarbij ieder beetje zijn bijdrage levert. Iemand die gewend is weinig water te drinken, veel tijd op achter een beeldscherm doorbrengt, weinig beweegt en een drukke baan heeft, hoeft helemaal geen hoofdpijn te hebben. Op het moment dat er nog een factor bijkomt, bijvoorbeeld een stressvolle situatie thuis, kan hoofdpijn ineens optreden. De oorzaak lijkt dan te liggen in stress, maar dat is slechts de spreekwoordelijke druppel. Om tot een structurele aanpak van de pijn te komen is het belangrijk om zoveel mogelijk factoren aan te pakken.

De bestrijding van hoofdpijnklachten is een bekende taak van de chiropractor. De behandeling richt zich op de gewrichten en spierspanningen in de nek. Door bijvoorbeeld een slechte houding ligt veel druk op de bovenste nekwervels. Tegelijkertijd worden de nekspieren die het hoofd bewegen te lang en eenzijdig aangespannen (bijv. bij beeldschermwerk). Tijdelijk is dit geen probleem maar als de nek dagelijks zo belast wordt raken nekgewrichten geblokkeerd, spieren overbelast en zo ontstaan er klachten. We noemen deze hoofdpijn cervicogene (“vanuit de nek”) hoofdpijn.

Tijdens een consult bij Chiropractie Houten achterhaalt u samen met de chiropractor de oorzaken van uw hoofdpijn. Het lichamelijke onderzoek zoomt in op de klacht zelf. Er wordt gekeken naar de bewegelijkheid van de nek, spierspanning en houding. Daarna start de behandeling.

Afspraak maken of heeft u andere klachten?

Chiropractie Houten

Het Kant 43

3995 DZ Houten

www.chiropractiehouten.nl

030-6368987

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie