Ries Hoogland (links), Tonnie van Bentum en Ad Groenen pratenover zestig jaar VV 't Goy.
Ries Hoogland (links), Tonnie van Bentum en Ad Groenen pratenover zestig jaar VV 't Goy. Joep von Berg

‘Talloze playbackshows’, herinneringen aan zestig jaar VV ‘t Goy

Voetbal

’t GOY  Ries Hoogland (79) bekleedde sinds de oprichting van de voetbalvereniging in ’t Goy diverse functies bij de club. Samen met Tonnie van Bentum (59), vanaf 1978 lid en bestuurslid Ad Groenen (57) die in 1971 lid werd, dist het huidige ‘manusje-van-alles’ een aantal markante herinneringen op aan zestig jaar VV ‘t Goy. En niet alleen het voetbal blijkt daarbij belangrijk.

door Chris Reinders

‘Legendarisch’ noemen Van Bentum, Groenen en Hoogland de talloze edities van de playbackshow in Dorpshuis De Ploeg, later in zalencentrum Huize den Eng. Wat er allemaal niet voorbij kwam aan acts tijdens het jaarlijkse zangevenement. Groenen schudt er deze zaterdagochtend in de bestuurskamer losjes een paar uit de pols. Thriller van Michael Jackson werd geplaybackt, ook een spin-off van de Amerikaanse filmmusical Grease. Uitgevoerd met alle bijbehorende rekwisieten. Zelfs een optreden van de Chippendales, een groep mannelijke strippers, werd ooit door de mannen van het eerste elftal ten tonele gebracht.

De playbackshow is inmiddels ter ziele. In 2018 was de laatste. Animator was André Zonneveld, benadrukt Hoogland. Hij verwijst ook nog kort naar de jurering van de optredens waarvoor onder anderen acteur Piet Römer en presentator/dj Krijn Torringa naar ’t Goy afreisden. 

BINGOAVONDEN Drank werd er ook volop geschonken tijdens de bingoavonden, grinnikt Hoogland. Hij stond halverwege de jaren zeventig op donderdag veelal achter de bar. ,,Om een uurtje of negen kwam de toenmalige pastoor naar het clubhuis, als hij klaar was met de repetitie van het vrouwenkoor. En hij lustte wel een glaasje. Andries Nagtegaal, oud-speler van DOS was hier trainer. Hij was de gangmaker van de bingo.” Tot ver na middernacht werd er gespeeld. ,,Daarvoor werden eerst overal de prijzen vandaan gehaald”, lacht Van Bentum.

VROUWENVOETBAL Veertig jaar voetbalde Van Bentum, die momenteel de ledenadministratie verzorgt, bij de vrouwen van VV ’t Goy. In 1978 startte de vereniging met een vrouwenelftal. ,,Het eerste kampioenschap zal ik nooit vergeten: de fanfare kwam langs om ons te huldigen. Kippenvel was dat,” zegt ze nog nagenietend. Het team reikte in de jaren negentig tot de eerste klasse. Elke veertien dagen toerden de vrouwen met een door een sponsor beschikbaar gestelde bus naar hun wedstrijden in onder meer Limburg, Zeeland en Noord-Holland. Uniek voor zo’n kleine club, aldus Groenen.

VOORZITTERS Dierbare herinneringen heeft Groenen aan oud-voorzitter Hans de Ligt. ,, Een hele goede voorzitter. Kenmerkend voor hem was dat wanneer je met een probleem bij hem kwam hij dat altijd omdraaide. Tot je zelf de oplossing bedacht.” De Ligt overleed op 56-jarige leeftijd. Een ander die wordt herinnerd, is Charles Roffelsen. Hij zette zich als voorzitter met hart en ziel in voor de bouw van het huidige clubhuis. De gedachten gaan ook uit naar wijlen John de Bruin. Het is even stil voordat Hoogland vervolgt: ,,Ik mis hem nog iedere dag. Een echte clubman. Elke zaterdagochtend om zeven uur aanwezig en dan maakte hij alles piekfijn in orde.”

MOOISTE CLUB VAN NEDERLAND De basis van de voetbalvereniging ligt in het jaarlijkse voetbaltoernooi in Werkhoven van de Jongeren Boeren en Tuinbouw Bond (JBTB ) in de jaren vijftig en zestig. De afdeling ‘t Goy behaalde immer behoorlijke resultaten en dat leidde tot de oprichting van VV ‘t Goy op 1 juni 1962. 

De club startte destijds met twee seniorenteams en een jeugdteam (www.vvtgoy.nl/geschiedenis ).
VV ‘t Goy telt nu 605 leden. Velen van hen komen uit Houten. Tonnie van Bentum realistisch: ,,We hebben in 1993 het hek opengegooid voor Houten en dat is ook onze redding geweest. Anders hadden we nu niet meer bestaan.”

LIED Ter gelegenheid van het 35-jarige jubileum componeerde tekstschrijver en componist Ton Schevers, alias Tonny Wagemaker, uit Schalkwijk het lied met de titel ‘VV ‘t Goy mooiste club van Nederland’, dat samen met de kaderjeugd werd gezongen door Ries Hoogland. Refrein: ‘VV ‘t Goy, jij bestaat nu al weer 35 jaar. VV ‘t Goy mooiste club van Nederland. VV ‘t Goy, hoe krijg jij het allemaal toch voor elkaar. VV ‘t Goy, jij hebt mij als vaste klant.’ Dit jaar wordt 35 ‘moeiteloos’ vervangen door 60, aldus de zanger. De cd met het lied is verkrijgbaar bij de club. 

Het 60-jarige jubileum viert de vereniging in het weekend van 1 tot en met 3 juli. 

advertentie
advertentie