Rob Stekelenburg van Kickboxing Houten en wethouder Kees van Dalen
Rob Stekelenburg van Kickboxing Houten en wethouder Kees van Dalen Claudia Verbree

Mijlpaal voor Kickboxing Houten

16 juni 2021 om 12:53 Vechtsporten

HOUTEN Donderdag 10 juni was een feestelijke happening voor Kickboxing Houten en founder Rob Stekelenburg. Kickboxing Houten ontving officieel het keurmerk van de Vechtsportautoriteit en Rob Stekelenburg een bijzondere erkenning als een van de pioniers van de zogenoemde contactsporten in Nederland. Wethouder Kees van Dalen kwam Rob persoonlijk feliciteren met het behalen van deze mijlpalen.

door Claudia Verbree

,,Wij zijn als gemeente ontzettend trots op het behalen van dit keurmerk en de erkenning die Rob ontvangen heeft”, aldus Kees van Dalen. ,,Dit valt voor ons in de categorie topsport.”

Het keurmerk is ontstaan uit een noodzaak om contactsporten te reguleren. Kickboksen heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Het imago is sterk verbetert. Mede door de landelijke bekendheid van kickboksers zoals Remy Bonjasky en Rico Verhoeven. Het is inmiddels een populaire manier om fit te worden en ook bij vrouwen. Maar liefst 60% van de leden van Kickboxing Houten is vrouw.

Sport is een speerpunt op de agenda van de gemeente Houten. ,,Wij willen sport voor iedereen bereikbaar maken. Ook als je minder mobiel bent of minder te besteden hebt”, vertelt Kees van dalen. De kwaliteit van het sportaanbod is daarin belangrijk.

AUDITS De Nederlandse Vechtsportautoriteit (VA) wil voorgoed afscheid nemen van het imago van achterafzaaltjes en maakt dit mogelijk met het Keurmerk. Daarmee kunnen (vecht)sportscholen zich onderscheiden en beginnende beoefenaars hebben nu houvast door te letten op het keurmerk.

Hoewel er nu zo’n 70 scholen zich hebben gecertificeerd in Nederland, is het behalen en behouden van het keurmerk niet eenvoudig. Zo moeten alle trainers een verplicht aantal opleidingen volgen, een VOG overleggen en in het bezit zijn van een geldig EHBO diploma en bijbehorende materialen. Tweemaal per jaar vindt een audit plaats. Eenmaal aangekondigd en eenmaal niet. Een stimulans om je zaken goed op orde te hebben en te houden.

Het Keurmerk Vechtsportautoriteit is een initiatief van de Nederlandse Vechtsportautoriteit, gesteund door het ministerie van VWS, NOC*NSF Centrum Veilige Sport, en alle sportbonden die zich bezighouden met kickboksen, thaiboksen en mma in Nederland.

ERKENNING Rob Stekelenburg is zelf al 50 jaar actief in het kickboksen. Hij is een van de pioniers en daarnaast Inmiddels 35 jaar ondernemer, waarvan 20 jaar in Houten. Kees van Dalen: ,,Een betere ambassadeur voor het kickboksen bestaat er niet. Ik zie Rob als een trendsettende ondernemer binnen de gemeente Houten.”

Rob is enorm trots op de erkenning en op het keurmerk: ,,Kickboksen is een fantastische manier om aan je gezondheid te werken. Ik ben inmiddels 65 en hoop nog wat jaren een inspiratiebron te zijn voor jong en oud. Kickboksen is heerlijk om te doen en je kunt bovendien je hoofd leegmaken en werken aan je weerbaarheid. En dat kunnen we in een veilige en kundige omgeving aanbieden.”

advertentie
advertentie