Twee judoka's die een kata uitvoeren
Twee judoka's die een kata uitvoeren Evert van Schothorst

Judovereniging Groot Houten bestaat 40 jaar en viert feest

20 januari 2020 om 08:34 Vechtsporten

HOUTEN Judovereniging Groot Houten (JV Groot Houten) werd op 1 januari 1980 opgericht door Lex en Thea van Heumen. Daarvoor kon je in Houten judoën binnen turnvereniging Attila. Maar omdat je destijds niet zowel van de gymnastiekbond als van de judobond lid kon zijn, en de judoka’s daardoor niet mee konden doen aan officiële wedstrijden, werd besloten om een zelfstandige judovereniging op te richten.

De naam Groot Houten is heel bewust gekozenen. Hij staat symbool voor de ambities van de club-oprichters en de groei van onze gemeente. De voertuigen van de gemeente waren in die tijd uitgerust met een soort van bloesem als logo en de letters GH van Gemeente Houten. Wij mochten als enige vereniging het logo, dat erg veel lijkt op de Japanse kersenbloesem, in ons embleem gebruiken.

Elke januari wordt sindsdien de ‘Kagami Biraki’, het Japanse nieuwjaarsfeest, gevierd. Dat is bij JV Groot Houten natuurlijk een andere vorm dan de officiële Japanse manier. Maar wel altijd met een kata (‘patroon of vorm’, vrij vertaald. Hier is het een gestileerde vorm van vechttechniek perfect uitgevoerd laten zien) met na afloop wat hapjes en drankjes.

Dit jaar bestaat Judovereniging Groot Houten 40 jaar. Daarom was de Kagami Biraki dit keer extra feestelijk. De oprichters Lex en Thea van Heumen werden in het zonnetje gezet. Er werd een prachtige kata uitgevoerd door Bart Zijtregtop en Iwan Supit. Hierna werd er geproost op de judo en het veertigjarige bestaan van de judovereniging. Veel leden, oud-leden en vertegenwoordigers van judoverenigingen uit de regio en van de veteranencommissie van de JBN waren gekomen om het feest mee te vieren.

JV Groot Houten viert haar verjaardag verder dit jaar nog met een judo-clinic van de in Houten geboren wereldkampioen Noël van ’t End op 7 maart en het nationale Groot Houten Judotoernooi op 8 maart.

Twee judoka's die een kata uitvoeren
Ron van Lamoen feliciteert Lex en Thea van Heumen, oprichters van JV Groot Houten
advertentie
advertentie