Tessa Koster
Tessa Koster Manon Munnix

Jong & Ambiteus: Tessa Koster ,,Het is mijn droom om op de Olympische spelen te schermen"

12 maart 2020 om 11:26 Overig

HOUTEN  Schermen zit echt in haar bloed. Haar moeder zat op schermen en Tessa keek altijd met bewondering toe. Later zou ze dit ook gaan doen. ,,Toen ik klein was hield ik altijd zwaard vechtpartijtjes met mijn broer en toen wist ik eigenlijk al dat ik op schermen wilde." Het duurde wel even voordat ze dit echt kon doorzetten. De minimumleeftijd om te schermen bij de club was negen jaar en eerder mocht ze dus eigenlijk niet beginnen. Toch konden ze er niet onderuit. ,,Ik ging elke dag naar mijn moeder om te vragen of ik op schermen mocht. Uiteindelijk zat ik er op toen ik ongeveer acht en een half jaar oud was."

Alhoewel ze schermen het leukste vindt om te doen, zorgde haar eerste wedstrijd ervoor dat ze het verschrikkelijk vond en naar huis wilde. ,,'Bij mijn eerste wedstrijd verloor ik alles en dat vond ik echt verschrikkelijk. Ik wilde alleen maar winnen, winnen, winnen. Uiteindelijk zei mijn moeder dat het erbij hoorde en dat ik zo beter kon leren schermen. Ik heb toen heel veel wedstrijden gedaan en ben zo wel gaan leren om het toch wel leuk te vinden." Uiteindelijk waren het niet de wedstrijden in Nederland, maar in België en Duitsland die haar goed hebben leren schermen. ,,Ik woonde toen nog in Maastricht en de wedstrijden in Nederland waren ver rijden. Op een gegeven moment begon ik te winnen, en ook echt alles te winnen. Daarna zijn we verhuisd en ben ik begonnen met professioneel schermen."

Vorig jaar verhuisde ze van Maastricht naar Houten en dat heeft haar goed gedaan. Ze is nu gestart met kwalificatie toernooien voor Europese wedstrijden en werd twee keer Nederlands Kampioen. De eerste keer dat ze dit won, kon ze haar geluk niet op. Toch heeft ze hogere doelen. ,,Het niveau in Nederland is natuurlijk wel lager dan in andere landen. Het is echt gaaf als ik bijvoorbeeld veertiende in Europa wordt, dan eerste of tweede in Nederland."

TRAINING Schermen is iets waar je alle spieren voor moet gebruiken. Ze moet daarom blijven trainen. ,,Ik train nu vier keer per week en dan heb ik in het weekend af en toe een toernooi. Op dinsdag train ik drie uur, op woensdag twee uur en op donderdag en vrijdag ook drie uur." Binnen die training valt zowel schermtechnieken maar ook krachttraining. Naast de training gaat ze naar een sportpsycholoog. Dat is in aanloop naar het WK van 2020 wel handig. ,,Schermen is een individuele sport, dus het kan mentaal best wel zwaar zijn. Zij helpt me dan bijvoorbeeld met de juiste mindset." Toch is het lastig om voor een wedstrijd de zenuwen onder controle te krijgen. ,,Ik ben vaak de avond van tevoren en de ochtend voor een wedstrijd wel zenuwachtig."

WEDSTRIJD Een wedstrijd begint heel vroeg, het duurt de hele dag als je tot de finale komt. Je speelt binnen drie minuten partijen tot de vijf. Er wordt dan in een poule gespeeld en zo kan je je omhoog werken. Voor dat ze een wedstrijd kan spelen, moet ze lekker warm zijn. Daarvoor is een warming up nodig. ,,Tijdens een warming up begin ik met baantjes lopen en dan alles losmaken en bouw ik het op tot het intensiever wordt. Denk dan bijvoorbeeld aan knieheffen en sprinten. Daarna krijg je een les van je coach, dan ga je tegen je coach schermen."

Tijdens de wedstrijd moet je vooral zorgen dat je zelf niet geraakt wordt. En dat is bij iedereen anders, zo verschilt dat bijvoorbeeld ook per land. ,,Italianen hebben een hele aparte schermstijl, daar moet je je als tegenstander dan op aanpassen." Als iedereen in de poule geweest is dan wordt er een ranking gemaakt op basis van de punten die je gemaakt hebt en de punten die je tegen gekregen hebt. Daarna begint het elimineren. Dan schermt de eerste tegen de laatste persoon en de winnaar komt een ronde verder. ,,Ik vind eliminates persoonlijk heel zwaar. Je moet dan heel veel achter elkaar schermen. Ik heb bijvoorbeeld een keer vijf eliminaties moeten schermen, toen werd ik derde van de honderd. Het hangt er wel van af hoeveel mensen er mee doen."

SCHOOL Om haar carrière voort te zetten zit ze op een topsportvriendelijke school. Dat betekent dat ze een toets opnieuw kan doen als ze bijvoorbeeld een belangrijke wedstrijd heeft. ,,Als het seizoen begonnen is mis ik best wel veel. In april is het WK en dan mis ik waarschijnlijk twee weken school." Toch zit ze niet verlegen om vriendinnen. ,,Ik heb best wel veel vriendinnen aan het schermen overgehouden. De schermwereld is eigenlijk heel gezellig. Iedereen kent elkaar wel en het voelt als een grote familie."


DROOM Over tien jaar hoopt ze dat ze mee mag doen aan de Olympische spelen. ,,Het is een van de hoogst haalbare doelen binnen het schermen. Daarbij zijn er nog maar weinig Nederlanders die op de Olympische Spelen gespeeld hebben, dus dat is wel mijn droom. En dan het liefst met een van mijn beste vriendinnen met wie ik ook scherm."

Tessa Koster
advertentie
advertentie