Met een krachtige slag ramt Andee de bal over iedereen heen.
Met een krachtige slag ramt Andee de bal over iedereen heen. Andee van der Wielen

Houtens honkbaltalent Andee van der Wielen droomt van spelen in de VS

15 juni 2021 om 16:05 Honkbal

HOUTEN Houtens honkbaltalent Andee van der Wielen heeft in Nederland het plafond bereikt van wat er praktisch haalbaar is. Ze speelt met RCH Pinguins 1e klasse junioren en met Future Star op het hoogste niveau en komt uit voor het Nederlands Dames Honkbal team. Ze heeft de afgelopen jaren een grote professionele ontwikkeling doorgemaakt en wil haar kans gaan wagen in het walhalla van de honkbalwereld: de Verenigde Staten van Amerika.

door Richard Thoolen

Andee maakte op 9-jarige leeftijd kennis met softbal en speelt sinds haar 15e honkbal. Andee: ,,Ik ben begonnen bij de Houten Dragons, een leuke en goede vereniging waar mijn ouders en broer ook spelen. Ik heb een passie voor honkbal ontwikkeld en moest drastische keuzes maken om die sport te kunnen blijven beoefenen. Veel meisjes stoppen na verloop van tijd of maken noodgedwongen de overstap naar softbal. Hierdoor zijn er maar weinig clubs die beschikken over een damesteam honkbal.” Ook Houten Dragons slaagde er niet in om een damesteam voor honkbal te formeren. Maar Andee zag een ongebruikelijk alternatief. Andee: ,,Ja, als ik niet kon honkballen bij de dames, waarom zou ik het dan niet bij de heren proberen?”

BIJ DE MANNEN Andee maakte eerst de overstap naar Green Hearts te Linschoten, ging toen 1e klasse spelen bij RCH-Pinquins en werd vorige zomer geselecteerd voor Future Star. Andee: ,,De trainer/coach van Future Star, Shurty Tremus, vond me goed en gaf me een plaats in het junioren jongensteam. Als enig meisje tussen al die jongens is wel een aparte ervaring. Maar voor mijn ontwikkeling is het goed. Zowel op fysiek als mentaal niveau wordt ik enorm uitgedaagd en moet ik extra stappen zetten om mee te kunnen komen. Ik ben daardoor gegroeid en blijf me goed ontwikkelen.”

NEDERLANDS TEAM De prestaties van Andee bleven niet onopgemerkt en al enkele jaren komt ze op internationaal niveau uit voor het Nederlandse dames honkbalteam. Andee: ,,Met het Nederlandse team heb ik de kans om me internationaal te profileren. Helaas heeft de coronacrisis wat dat betreft roet in het eten gegooid. We mochten niet trainen en geen wedstrijden spelen en de Wereld Kampioenschappen in Mexico zijn tot nader order uitgesteld. Dat is voor mij dubbel zuur, want ik had gehoopt dat mijn prestaties door Amerikaanse scouts zouden worden opgemerkt en ik op die manier een scholarship aangeboden zou kunnen krijgen.”


USA De droom van Andee is om in Amerika een carrière als professioneel honkbalspeler te verkrijgen. Andee: ,,Ik wil het maximale bereiken wat er te bereiken valt. In Amerika leeft het honkbal veel meer dan hier, en ik zie daar dan ook mijn toekomst.” Andee beschikt niet alleen over de juiste motivatie maar ook over een groot doorzettingsvermogen. Andee: ,,Mijn leven is honkbal. Sommige vrienden en familie vinden dat moeilijk te begrijpen, maar dat is echt wat ik wil. Ik doe er dan ook alles voor wat binnen mijn vermogen ligt.”

NIVEAU Andee heeft haar leven ingericht rondom honkbal en traint op 5 dagen per week. Andee: ,,Ik train bij RCH Pinguins in Heemstede, bij Future Star en met het Nederlandse team. Bij Future Star volg ik trainingen waar ook de beste spelers van Nederland aan deelnemen. Laatst was ik daar op een training toen mijn grote idool Dwayne Kemp opeens voor me stond. Dwayne is altijd mijn grote voorbeeld geweest en nu mocht ik samen met hem trainen. Ik kan je zeggen dat mijn adem wel even stokte toen ik hem zag. Maar het maakte dat ik een gezonde druk voelde en nog beter ging presteren. Bij Future Star kun je fouten maken en krijg je gelijk feedback over je prestaties. Daardoor wordt ik alsmaar beter.”

KANS Andee: ,,Ik wil sowieso naar de States en zie daar toe een kans in oktober. Met Future Star nemen we dan deel aan een internationaal toernooi op Aruba waar Amerikaanse scouts komen draften. Bij mij en een aantal honkbalvrienden leeft de droom dat we daar ‘ontdekt’ worden en zo een ticket naar de States verkrijgen.”

SPONSOR Honkbal spelen op het niveau van Andee brengt relatief veel kosten met zich mee. Haar ouders staan 100% achter haar en brengen veel van deze kosten op, maar daar zit een grens aan. Andee: ,,Om overal aan mee te kunnen doen en me in ‘the picture’ te spelen heb ik een of meerdere sponsors nodig. Ik denk dat ik inmiddels een niveau bereikt heb waarop ik voor sponsors interessant kan zijn.” Wie Andee verder wil volgen of ondersteuning wil bieden wordt verwezen naar Followandeesbaseballdream op Facebook en Instagram.

advertentie
advertentie