Marit bij foto's van hun zeilboot, dromend van een oceaanreis.
Marit bij foto's van hun zeilboot, dromend van een oceaanreis. Irene van Valen

De Houtense Marit droomt van een oceaanreis en hoopt walvissen te zien

2 februari 2021 om 11:45 Mensen

HOUTEN De nu vijftienjarige Marit Vial zit in de vierde klas van het Utrechts Stedelijk Gymnasium en droomt ervan om in april 2022 een oceaanoversteek te maken. Tijdens deze reis wordt zeilen gecombineerd met school. Marit hoopt naast een onvergetelijke ervaring ook haar zeventiende verjaardag op zee te vieren. 

 door Irene van Valen

Voor deze reis heeft Marit geld nodig. De reis kost €7650,-, waarvan de teller nu ruim €1400,- aangeeft. Om zelf geld in te zamelen wil Marit in het voorjaar pannenkoeken bakken, armbanden, sleutelhangers en knuffelwalvissen maken en met kerst wafels bakken. ,,Daarnaast wil ik wat bekender worden, om een beroep te doen op wijkbewoners en ik hoop op sponsoren.” Voor sponsoren stelde Marit twee sponsorpakketten samen die te vinden zijn op https://maritopreis.weebly.com/

REISPLAN Masterskip organiseert educatieve zeilreizen voor leerlingen van 4 havo en 4/5 vwo. Zij bieden twee oceaanreizen en drie reizen in de Cariben op Tallship de Wylde Swan. De reizen duren tussen de vijf en zeven weken. ,,Ik wil graag de oceaanreis vanuit Cuba naar Nederland maken. Deze duurt zes en een halve week en vindt plaats vanaf half april tot eind mei 2022. Van Cuba varen we naar Jamaica om voorraden in te slaan. Daarna varen we via de Azoren naar Nederland.” Het sein voor vertrek is afhankelijk van het weer. Zo nodig wordt de reis uitgesteld en bezoeken zij eerst andere eilanden zoals Bermuda. De tocht naar de Azoren duurt tien tot veertien dagen. Van de Azoren naar Europa duurt ongeveer een week. Door weersomstandigheden, excursies en andere activiteiten wordt de reis alles bij elkaar ruim zes weken lang.

ZEILSCHIP Op het schip varen ongeveer 35 leerlingen, tien bemanningsleden en vier docenten mee. ,,Het schip is inclusief de spriet 60 meter. Die spriet lijkt echter een derde van het geheel te tellen. De grote, oude Tallship is omgebouwd tot opleidingsboot”, legt Marit uit. ,,Hij telt twee masten van 40 meter hoog. Dat is echt heel hoog als ik bedenk dat ons huis 10 meter hoog is.” In de boot bevinden zich een grote slaapruimte met banken, waarin opslagruimte zit; een eet- en studieruimte en een keuken.

PROGRAMMA Eerst vliegt het gezelschap naar Cuba waar een excursie plaatsvindt. Daarna start de oceaanreis naar Nederland, waarbij zes dagen van de week als volgt gepland zijn: om 07.00 uur opstaan en ontbijten daarna staat tot 12.00 uur zelfstudie op het programma. Vier docenten begeleiden hen hierbij. De leerstof is van tevoren met de docenten van school bepaald en toetsen gaan mee in een gesloten envelop. Na de lunch is het happyhour. ,,Niet dat het echt happy is”, zegt Marit, ,,we moeten dan schoonmaken. Vanaf 14.00 uur ondernemen we een excursie of is er vrije tijd en om 16.00 uur sailtraining, waarbij we vaardigheden leren. Rond 18.00 uur eten we. Daarna gaan de wachten in. In groepjes van twee moet iedereen in een blok van twee uur de wacht houden. Een dag in de week is het lazy day. Dan mag je uitslapen of een excursie ondernemen.”

ONVERGETELIJK Marit weet dat de kans om dolfijnen te zien zeer groot is. ,,Ik hoop echter walvissen te zien, misschien wel bij Portugal. Het is mijn favoriete dier. Wat het ook onvergetelijk zal maken is het werken met GPS, kaart en kompas. De telefoon is niet altijd bruikbaar. Een keer in de week kan ik een mail sturen naar huis. Ik verwacht echter door de bezigheden op het schip mijn telefoon niet te missen.” Omdat deze reizen vallen onder noodzakelijk educatieve reizen blijven deze zeilreizen door gaan ondanks de coronapandemie. Wel is het mogelijk dat een schip een week voor de kust moet blijven liggen als quarantaine periode. 

VAKANTIE Zeilen is bij Marit met de paplepel ingegoten. ,,Mijn ouders hebben een Friendship Pion, een kajuitboot waarop we kunnen slapen. Deze gebruiken we tijdens meerdaagse vaartochten. Met mooi weer zijn we veel buiten, bij regen zitten we de hele dag op elkaar in de kajuit. Dat is soms lastig. We hebben ook een Laser Vago, een open boot voor dagtochten. In zomervakanties varen we op de Friendship Pion in Zeeland, België, Frankrijk of Engeland.” Dan zeilen zij vier tot acht uur op een dag. Daarnaast zwemmen zij als het mooi weer is of gaan stappen. ’s Nachts slapen zij op de boot. ,,Het lijkt me raar om op de oceaanreis alleen maar water te zien en zeeziekte kan best af en toe opspelen. Dat gaat vaak over en heeft te maken hoe je vaart ten opzichte van golven.” Hoe dan ook kijkt Marit uit naar deze reis.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie