Jesse Schuin ( links ) van SV Houten in duel tijdens de wedstrijd tegen EDO.
Jesse Schuin ( links ) van SV Houten in duel tijdens de wedstrijd tegen EDO. Joep von Berg

SV Houten haakt af in titelstrijd: 2-3 verlies tegen EDO.

7 mei 2022 om 17:44 Overig

Het gat dichten met koploper EDO uit Utrecht was vanmiddag de bijna heilige plicht voor de voetballers van SV Houten. Door te winnen, zou de hoop op het kampioenschap in de derde klasse en promotie naar de tweede immers in stand blijven. Die vervloog echter: EDO zegevierde.

Chris Reinders

Van enig plichtsverzuim was aan Houtense kant echter bepaald geen sprake. Met goed verzorgd aanvallend voetbal creëerde het team van trainer Kevin Reinhard in de eerste twintig minuten zo’n vijftal honderdprocent kansen. Scoren bleef achterwege. Pas door een toegekende strafschop kwam de thuisclub op voorsprong. In het laatste kwartier voor de pauze leek de fut er wat uit bij de gastheren en kon EDO onder de druk uitkomen. De Utrechters toonden zich daarbij zeer effectief en vonden twee keer een gat in de Houtense verdediging.

Na rust daalde het spelniveau. ,,Het was ook zwaar voetballen. Erg warm en het was benauwd,” reageerde EDO-linksbuiten Bas Janmaat, nadat hij kort voor het einde was gewisseld en op de bank plaatsnam. Janmaat woont in Houten. Een paar jaar geleden verkaste hij samen met de toenmalige trainer van FC Delta Sports’95 naar de Utrechtse vereniging. ,,Ja, het blijft apart om in Houten te voetballen. Veel bekenden ook langs de lijn,” aldus Janmaat die meteen na het laatste fluitsignaal aansloot bij zijn feestvierende teamgenoten.        

Het zit Houten-trainer Reinhard al met al niet mee in de poging om met zijn elftal de derde klasse te verlaten. In zijn eerste jaar bij het keurkorps van de ambitieuze voetbalclub, seizoen 2019-2020, ging het crescendo: fier op kop in de derde klasse, periodekampioenschap op zak. Niets leek de soevereine solo van blauw-wit naar de tweede klasse te kunnen stuiten. Maar na zeventien wedstrijden gebeurde dat toch: in maart 2020 werd de competitie door de KNVB naar de prullenbak verwezen. Oorzaak was de uitbraak van corona en de maatregelen die in Nederland genomen werden om de verspreiding ervan tegen te gaan.

En dit seizoen ligt EDO dwars. Zijn elftal loopt volgens Reinhard tegen een wel ‘hele sterke’ en ook ‘constant presterende’ opponent aan. Niettemin kreeg SV Houten de afgelopen weken het idee dat de Utrechters op tijd bijgehaald konden worden. ,,We hebben na de winter een prima serie neergezet met negen wedstrijden zonder verlies of gelijkspel en kwamen stapje voor stapje dichterbij,” aldus Reinhard in de week voor het treffen met EDO.

Maar die mooie reeks kwam zaterdag 30 april ruw ten einde op bezoek bij Voorwaarts in Utrecht. Meer dan een gelijkspel zat er voor de Houtenaren op Sportpark de Berekuil niet in. En dan te bedenken dat Voorwaarts degradatiekandidaat nummer een is. ,,Dat was een hele zure. Het is echter een lastig ploegje dat ook vaak in een andere samenstelling speelt,” verduidelijkte Reinhard. ,,Maar als we ons niveau halen, dan moeten we daar gewoon winnen.”

Het kampioenschap en directe promotie naar de tweede klasse lijkt voor SV Houten na vanmiddag dus een utopie. Met nog vijf wedstrijden te gaan, is het verschil met EDO opgelopen tot tien punten. De nacompetitie moet uitkomst brengen. Die begint op 4 juni. Reinhard: ,,Dat is een lastige route. Eerst moeten we tegen een periodekampioen in dezelfde klasse, maar uit een andere poule. Daarna wacht de winnaar van de wedstrijd tussen twee andere poulewinnaars. En dan spelen we de finale. Als we al zo ver komen.”

Ook volgend seizoen is Reinhard trainer/coach van de selectie van SV Houten. Eerder was de Houtenaar in dienst van ‘buurman’ FC Delta Sports’95 waarmee hij in de eerste en in de tweede klasse speelde. Zijn ervaring zegt hem dat SV Houten goed mee kan doen in de tweede klasse. ,,Eigenlijk moet het elftal de stap omhoog wel maken. Alleen al om de vele jeugd vast te kunnen houden die hier op een heel hoog niveau speelt.”

WEDSTRIJD:

SV Houten 1-EDO (U) 1: 2-3 ( rust: 1-2 ) , zaterdag 7 mei.

Sportpark Oud Wulven.

Doelpunten SV Houten: Jesse Schuin ( strafschop ) en Pascal Peek.

Doelpunten EDO: Justin Goedhart, Bas Janmaat en Wouter Vos.

Foto’s: www.joepvonberg.nl

EDO-linksbuiten Bas Janmaat ( zwart shirt en zwarte broek ) ontwijkt een tackle van Tim Bakker.
advertentie
advertentie