Verschillende magazines van de Boerendagen en papieren van de vergaderingen van toen.
Verschillende magazines van de Boerendagen en papieren van de vergaderingen van toen. Irene van Valen

Boerendag films zijn gedigitaliseerd en verkrijgbaar op een USB stick

7 oktober 2022 om 11:10 Historie

HOUTEN/SCHALKWIJK Als het aan het enthousiasme van Henk Vernooij en Jos van Eijden ligt, koopt iedereen de USB-stick met daarop alle bewaarde beelden van de Boerendagen die georganiseerd werden van 1976 tot 1986. Wij keken mee naar wat zij een historisch document noemen en zagen hun plezier bij de herkenning van oude bekenden en overleden dierbaren.

Irene van Valen

De Boerendag was een jaarlijks terugkerende dag waarop een soort zeskamp voor boeren plaatsvond. In het begin namen de boeren het tegen elkaar op. Later streden zij in koppels tegen elkaar. De plek van de vrouwen veranderde door de jaren heen. Waar zij eerst niet meededen kregen zij later een plek naast de boeren en werden zelfs op de lijsten als eerste genoemd. De Boerendag vond plaats in Houten, maar verhuisde vanwege de daar gewenste zondagsrust naar Schalkwijk.

WEDSTRIJD Het draaide bij Boerendagen om de behendigheid met de trekker, zoals bij slalommen en het foutloos achteruit parkeren met een aanhanger. Daarnaast demonstreerde men oude ambachten als klompen maken, wol spinnen en meer. Ook kwam men alles te weten over dieren en mocht men die aaien. Daarnaast speelde men spellen als zaklopen en lasso werpen. Al met al kon de organisatie rekenen op 2000 tot 5000 bezoekers.

FILM Van al deze Boerendagen bleven 8 mm films bewaard. Henk en Jos besloten deze professioneel te laten digitaliseren waarmee storende lijnen en vlekken werden verwijderd. Omdat dat kostbaar was, besloot Jos zelf de 350 minuten tellende film op USB sticks te zetten: ,,Het was veel werk, wat ik er graag voor over had. Wij hopen minimaal 50 sticks te verkopen. Deze zijn per stuk €35,- . Daarmee zijn we uit de onkosten. Als er meer sticks worden besteld drukt het de prijs. Voor meer informatie of om een USB stick te bestellen mailt u naar boerendagfilm@gmail.com U kunt de USB stick op vrijdag 18 november ophalen tijdens een reünie in de Wiese in Schalkwijk. ,,Dan kijken we samen een stukje film kijken en halen oude koeien uit de sloot”, besloot Henk.

Jos (links) en Henk vertelden enthousiast en omringd door materiaal van toen over de Boerendagen
Een oorkonde als dank voor de medewerking
Voorbeeld van de Houtense en Schalkwijkse teams die het tegen elkaar opnamen
Voorbeeld van een parcours tijdens een Boerendag
advertentie
advertentie