De schoonouders van Angela kregen tijdens de coronacrisis een amaldelslof
De schoonouders van Angela kregen tijdens de coronacrisis een amaldelslof Angela Verhoef

Zonnebloem Schalkijk, Tull en ‘t Waal en ‘t Goy viert 50 jarig bestaan

Overig

HOUTEN Twee jaar geleden bestond de Zonnebloem afdeling Schalkwijk, Tull en ‘t Waal en ‘t Goy 50 jaar. Het feest werd door de coronacrisis afgelast. Nu staat het feest gepland op 6 mei. Angela Verhoef, Dinie de Boer en Wilma van der Zwaag vertellen ons er meer over deze feestelijke dag en over de Zonnebloem in hun dorpen.

Irene van Valen

De feestelijkheden beginnen om 10.30 uur met koffie en iets lekkers gevolgd door een officiële gedeelte, waarin men de nieuwe voorzitter ontmoet, de burgemeester een toespraak houdt en getoast wordt op 50 jaar de Zonnebloem. Daarna volgen een high tea en een verrassing. Rond 15.00 uur is het feest afgelopen. In de avond komen de vrijwilligers samen voor een gezellige avond. Deze Zonnebloem afdeling werd 50 jaar geleden opgericht door Bets van Amerongen en Lena Beukema. Bets is nu 82 jaar oud en zal eregast zijn. Lena is helaas niet meer onder ons. Wilma is sinds 25 jaar betrokken bij de Zonnebloem en was 20 jaar lang voorzitter. In 2021 nam Angela dat stokje over. Dinie is sinds 2000 betrokken en houdt zich sinds tien jaar bezig met de teksten voor de krant en nieuwsbrieven.

WEDERKERIG De Zonnebloem organiseert activiteiten voor mensen die door een fysieke beperking in een isolement dreigen te raken. Naast het team van 27 vrijwilligers die tussen de 37 en 88 jaar oud zijn en sommigen al 35 jaar vrijwilliger zijn, tellen zij 100 gasten. Deze zijn verbonden aan een vrijwilliger die daarmee ook hun contactpersoon is. ,,Hierdoor ontstaat er vaak een hechte band. Vrijwilligers delen het warme dankbare gevoel dat ze terug krijgen voor het vrijwilligerswerk dat zij doen”, vertelde Dinie.

AANPASSEN De afgelopen twee jaar vroeg om flinke aanpassingen. Activiteiten werden afgelast. Waar mogelijk bezochten vrijwilligers hun vaste gasten. ,,We maakten in de afgelopen jaren verschillende pakketjes en brachten die bij de gasten thuis en we verstuurden Valentijnskaarten”, zei Wilma. Angela vertelde trots over de actie waarbij een melkfabriek tijdens de coronacrisis amandelsloffen maakte voor de gasten. ,,Daarmee lieten we zien dat we de gasten niet vergaten al konden wij hen niet bezoeken. Verschillende plaatselijke melkveebedrijven en sommige huidige gasten leverden hun melk aan die fabriek.” 

BONUS Pratend over activiteiten die de Zonnebloem organiseert noemden de vrouwen de menwedstrijd van Paardensportvereniging de Rijnruiters op Zilvia’s hoeve. ,,De gasten en vrijwilligers krijgen een vipbehandeling. We worden opgehaald, krijgen een lekker lunch en worden thuis gebracht. Alles gesponsord door de Rijnruiters”, vertelde Wilma. We nodigen gasten jaarlijks uit voor het stamppottenbuffet tegen een eigen bijdrage. De ochtend wordt omlijst met koffie, thee en spellen. Soms maken we me de vrijwilligers presentjes, zoals een paasattentie of de attentie die rondgebracht wordt bij de activiteit Zon in de Schoorsteen rond Sinterklaas. Deze gezamenlijke ontmoetingsmomenten voor vrijwilligers worden zeer gewaardeerd. Zij kunnen dan gezellig bijpraten. Drie keer per jaar organiseert de afdeling een vrijwilligersvergadering en eens per jaar een thema-avond over bijvoorbeeld dementie of rouw.

INDRUKWEKKEND Het samen eten in de Wiese is ruim 10 jaar geleden opgezet door de Zonnebloem in samenwerking met Welzijn Ouderen. Iedere maand wordt een maaltijd verzorgd voor iedereen die wil aanschuiven en tegen een vergoeding. Door de coronacrisis lag het stil tot een maand geleden. ,,Iedereen was blij met dit hernieuwde samenzijn”, zei Angela. Het meeste indruk maakt de jaarlijkse herdenking rond kerst. ,,Dan organiseren we een herdenking van gasten en vrijwilligers die overleden zijn. We steken een kaarsje voor ze aan en spreken gebeden en een gedicht uit. Het aansteken van de kaarsen is emotioneel en wordt zeer gewaardeerd. Afsluitend volgt een diner of warme lunch”, vertelde Wilma.

OMKIJKEN Bijna in koor zeiden de vrouwen dat het omkijken naar elkaar en het enthousiasme van iedereen dit werk mooi maakt. ,,Je wordt er gelukkig van”, zei Angela. Wilma vulde aan: ,,In alle verscheidenheid vinden de vrouwen elkaar tijdens een vrijwilligersavond. Dit werk kun en doe je niet alleen. Zonder vrijwilligers of gasten houdt het op.” Dinie vertelde dat de inmiddels overleden pastor Tersteeg eens na een vergadering zei: ,,Met al jullie herrie verwacht ik nooit dat er iets uit komt, maar ik zie en hoor wat jullie in het dorp doen.”

SPONSORS Zonder inkomsten en sponsors bestaat het werk van de Zonnebloem. Vrijwilligers lopen in de dorpen langs de deur met Zonnebloemloten. Van ieder verkocht lot dat € 2,- kost, gaat €1,50 naar de Zonnebloem. De Zonnebloem is gevraagd om op 15 mei tijdens het Erfgoedfestival wafels te bakken op het Fort Honswijk van 12.00 tot 17.00 uur. Alle opbrengsten komen ten goede aan de afdeling. Zij kunnen daar weer mooie activiteiten mee bekostigen. Tenslotte dankzij zij alle sponsors: Stichting Mazzel, de Wiese, Onderlinge verzekeringen Schalkwijk, Blue Bear Energy, Lionsclub Houten, Rabo ClubSupport, Stichting Oud Papier Actie Schalkwijk, Toekomst Vastgoed, Rotary Houten en Parochiële caritas instelling PCI Paus Johannes XXIII en Toon en Corrie van Voorn.

V.l.n.r. Wilma, Dinie en Angela vertelden enthousiast over hun werk bij de Zonnebloem
advertentie