De Varsity in 2018
De Varsity in 2018 Archief BDUMedia/Tanja Vlieger

De 139ste Varsity wordt zondag 2 april verroeid op het Amsterdam Rijnkanaal

28 maart 2023 om 19:22 Evenementen

HOUTEN Eén dag per jaar wordt de scheepvaart op het Amsterdam-Rijnkanaal stilgelegd en staat de wal vol met joelende toeschouwers en gespannen roeiers. Waarvoor precies? Voor de Varsity. Door studenten wordt het ook wel de eerste zonnige dag van het jaar genoemd. Dit jaar op 2 april zal de Varsity voor de 139ste keer verroeid worden en met 7500 toeschouwers is dit het grootste en oudste studentensportevenement van Nederland. 

Niet alleen studenten komen op deze dag af, generaties staan naast elkaar om samen hun oude of eigen vereniging aan te moedigen. Hier blijft het niet bij; de winnende boot wordt door de toeschouwers van diens vereniging gefeliciteerd in het water; ongeacht de temperatuur of leeftijd van de toeschouwer. Niet voor niets zijn Olympische roeiers vaak trotser op hun Varsity overwinning dan op de Olympische plak, gezien deze dag in het teken staat van de eeuwige roem. Een studentenevenement dat ooit begon in 1878, is doorgegroeid naar een nationaal evenement; de Varsity is tijdloos.

In de ochtend worden de voorrondes verroeid. Na een pauze voor het scheepvaartverkeer, starten na half drie de finales, met de finale van de Dames Vier om 16.20 uur en de Oude Vier om 17 uur. 

advertentie
advertentie