Winnares Robine Bikkers midden tussen haar klasgenoten
Winnares Robine Bikkers midden tussen haar klasgenoten Kunst Centraal

Robine Bikker wint ‘het Mysterie van Houten’

29 juni 2021 om 11:43 Kunst

HOUTEN/SCHALKWIJK Op 19 mei stond er in het Houtens Nieuws een mysterieuze foto. Deze foto was de start van een project voor de leerlingen uit de groepen 5 en 6 van de basisscholen uit de gemeente Houten. Zij schreven verhalen en de schrijver van het mooiste verhaal zou een trofee winnen. De winnaar is geworden: Robine Bikker uit groep 5-6 van basisschool Sint Michiel uit Schalkwijk. 

Het project Het mysterie van Houten is een project binnen het Cultuurprogramma op de basisscholen. Het Cultuurprogramma is een kunst- en cultuureducatie programma en het programma laat leerlingen hun lokale culturele omgeving ervaren en leert hen daar betekenis aan te geven. Dit programma wordt ontwikkeld door Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht en wordt mogelijk gemaakt door De Provincie Utrecht, de gemeente Houten en de basisscholen. Voor dit project is samengewerkt met De Koninklijke Nederlandse Munt en ’t Groentje.

De kinderen zijn de afgelopen weken druk bezig geweest met juf Dana om onderzoek te doen naar het gebouw dat op de foto stond. Alle leerlingen herkende het goudkleurige gebouw van De Koninklijke Nederlandse Munt op de foto maar wisten niet precies wat er in het gebouw gemaakt werd. Eén van de leerlingen vertelde: ,,Ik rijd er wel vier keer in de week langs als ik naar mijn opa en oma ga en kijk er altijd naar.” Alle kinderen vinden het gebouw erg mooi. Door het onderzoek weten ze nu dat er geld wordt gemaakt voor heel veel landen maar ook dat er zonnepanelen op het dak liggen.

Nadat ze allemaal weetjes hadden verzameld moesten ze ook nog hun fantasie gaan gebruiken om een verhaal gaan schrijven naar aanleiding van de mysterieuze foto die in de krant stond en dat bleek nog een behoorlijke klus. Maar de winnares Robine zegt: ,,Ik schrijf heel vaak en probeer ook al boeken te schrijven dus vond het erg leuk.” Uit alle inzendingen heeft de jury haar verhaal gekozen, omdat het zo verhalend is geschreven, en als je het leest beleef je het avontuur van Jacky en Lynn helemaal mee. En het verhaal past erg goed bij de gekke foto!

Robine kreeg naast een trofee met een afbeelding van de foto en haar verhaal, ook een mooie pen. Van De Koninklijke Nederlandse Munt kreeg ze een Harry Potter ‘Mirror Coin’ voor verdere inspiratie om spannende verhalen te gaan schrijven. De klas kreeg twee boeken om het lezen en schrijven aan te moedigen.

Lees hier het spannende verhaal van Robine:

Pas op de dief!

Jacky en haar vriendin Lynn zitten in de auto. Ze rijden voor de honderdste keer langs het gebouw de munt en deze keer is het eindelijk af! Wow dat is cool geworden zegt Lynn. Ja echt heel mooi! Opa mogen we er even kijken, alsjeblieft mag dat?? Oke 10 minuutjes.

Jes!! Dank je opa!!!!

Wow kijk hoe groot Lynn!

Ja, mega groot.

Zullen we er om half 5 naar toe fietsen? Ik heb gehoord dat het gebouw ‘savonds verlicht is.

Dat lijkt me cool om te zien Jacky! Ik hoop dat het mag van mijn moeder!! Ja, tuurlijk ik ook Jacky!

Tijd is om dames zegt opa.

Aaaa opa mogen we nog heel even blijven?!?

Nee kom we gaan.

Aaa jammer.

Opa mogen we weetjes op zoeken over de munt??

Ja dat mag wel even.

Yes bedankt opa.

Oooo wist je dat er ook zonnepanelen op zitten??

Nee, dat wist ik nog niet Lynn!

We zijn er zegt opa.

Dag Lynn tot om half 5!

Opa ik loop wel naar huis lekker een frisse neus halen. Oke pas wel een beetje op! Komt goed opa!

Jacky schrok, want ze hoorde iets in de bosjes ze keek om zich heen. Wie wie……. is daar?? uuuuuu…. ik… doe uuuum…….. verstoppertje! als je iemand tegenkomt zeg dan niet…… dat ik uuuuum hier zit. Oké……. dacht Jacky met een verdacht stemmetje.

Even later na het eten. Mama we gaan naar dat gebouw de munt! oké.

Wow!! kijk zo mooi verlicht!!

BOOM!!!!!!! Wat was dat Lynn??

Het gebouw is opeens helemaal open!

Kom we lopen naar binnen en kijken wie het is! Maar het is veel te eng daar binnen zo donker! We bellen de politie!! Jij hebt toch je telefoon me Jacky??

Ja zeker mijn telefoon is redder in nood.

*belt* Hallo politie kom! alarm snel de munt in Houten is overvallen denken we!

Oké we komen eraan! Kom als er nu wat met ons gebeurt dan is de politie er zo bij!!

Kom Lynn! Oké omdat jij het zegt!! Daar er achter aan!!!

Hijg hijg hijg Hé de dief woord moe!!! Nu zo hard als je kan Lynn!

Oké komt voor elkaar!! 3….2….1….. GOOOO!!!!!!!!!!

En spring nu op hem!!! Nu!!!!

We hebben je!!! TATU TATU TATU!!!!!! Sta op jij schurk! NU!! Goed gedaan meiden!!!

Groot compliment!! Dit is de dief die al 7 jaar gezocht wordt! echt jullie zijn een natuur talent!..... En ze kwamen met een groot verhaal thuis.

advertentie
advertentie