Een van de medewerkers bij Buitenwereld aan het werk met de geiten, in 2020.
Een van de medewerkers bij Buitenwereld aan het werk met de geiten, in 2020. Jochem Aalbers

Oud-medewerkers Buitenwereld vermoeden belangenverstrengeling Reinaerde

11 mei 2021 om 14:28 Politiek

HOUTEN De afgelopen weken zijn veel dieren verwijderd van kinderboerderij en speeltuin Buitenwereld in Houten. Een van de rapporten die aan deze keuze ten grondslag liggen, werd opgesteld door een oud-medewerker van Reinaerde. Ook de coördinator die als ZZP’er verbonden is aan de gemeente Houten, werkte tot oktober vorig jaar voor Reinaerde. De voormalig medewerkers van de kinderboerderij vermoeden belangenverstrengeling.

door Agnes Corbeij

Vorige maand kwamen de rapporten, pas na hoge druk vanuit de pers en de raad, naar buiten. Dit gebeurde tegelijk met het openbaar maken van het advies voor de commissie voor de bezwaarschriften. In de begeleidende raadsinformatiebrief stelde de gemeente dat de twee rapporten zijn opgesteld in opdracht van de gemeente door ‘externe deskundigen’. Er werd gesproken over een nulmeting en een advies. 

Uit die rapporten bleek dat er sprake was van achterstallig onderhoud en dat de diergezondheid te wensen overliet. De oud-medewerkers zijn het niet eens met de inhoud van de rapporten van AB-diensten en een dierverzorger. Ook de veearts die jaren bij de kinderboerderij betrokken is geweest, is het niet eens met de inhoud van de rapporten, zo vertelde zij vorige maand bij Omroep Houten. 

REINAERDE Een van beide rapporten is opgesteld door AB-diensten Midden Nederland. Daar staat geen naam bij. Het tweede rapport, de nulmeting, werd opgesteld door een bij naam genoemde dierverzorger, in de informatiebrief van de gemeente omschreven als ‘bevoegd en ervaren dierverzorger en in het bezit van het diploma kinderboerderij’. Wat niet genoemd wordt, is dat hij tot voor kort in dienst was bij Reinaerde. Tot 2020 was hij werkzaam als bedrijfsleider bij kinderboerderij De Schaapskooi in Bilthoven, die in beheer is bij Reinaerde. 

Er is nog een link met Reinaerde. Sinds maart dit jaar heeft de gemeente Houten een ‘coördinator Kinderboerderij Houten’. Op haar LinkedIn profiel staat te lezen dat zij tot oktober 2020 ruim twintig jaar lang in dienst was van Reinaerde. Zij en de dierverzorger kennen elkaar al jaren, zij werkten tegelijkertijd bij de Schaapskooi, beiden in dienst van Reinaerde. De coördinator is degene die de gemeente adviseerde over te nemen acties, zoals het herplaatsen van dieren. Als antwoord op vragen van ITH over de opstellers van de rapporten zegt de gemeente: ,,De coördinator heeft op basis van deze rapporten, een analyse van de kwaliteit en (on)mogelijkheden van het terrein en gebouwen en gesprekken met dierenartsen vervolgstappen over de dieren aan de gemeente voorgelegd.”  

Een derde link met Reinaerde is die van de eerste tijdelijk beheerder. Toen de gemeente snel iemand nodig had om de kinderboerderij te runnen, werd iemand ingeschakeld die gepensioneerd is en ook jaren bij Reinaerde werkte. De drie kennen elkaar allemaal. Dit berust allemaal op toeval, zegt wethouder Overweg. ,,Alle drie zijn ze niet in dienst van Reinaerde. Dat dit iets zou betekenen, vind ik ver gezocht door de oud-medewerkers.” 

De voormalig medewerkers kennen de coördinator, zij was eerder bij Buitenwereld betrokken als manager van Reinaerde, toen er cliënten van de zorgorganisatie werkten. In een brief aan de raad schrijven Ingrid Wiesman en Janneke Nell op persoonlijke titel: ,,Deze coördinator heeft vanaf dat de cliënten van Reinaerde bij kinderboerderij Houten werkzaam waren al te kennen gegeven dat kinderboerderij Houten precies paste in het profiel van een zorgboerderij van Reinaerde. Wij hebben ons hier altijd tegen verzet. Een zorgboerderij heeft een totaal andere doelstelling dan de kinderboerderij hier in Houten. Waar overigens prima mensen kunnen werken met een afstand van de arbeidsmarkt, wat ook steeds bij Buitenwereld gebeurde.”

ACTIVITEITEN Zij vermoeden dat het rapport van de dierverzorger van Reinaerde bedoeld is om de kinderboerderij in het profiel van Reinaerde te laten passen. ,,Met een grote snelheid wordt de veestapel gesaneerd. In het verlengde daarvan verdwijnen ook al de daaraan gekoppelde activiteiten. De ponyritjes, de activiteiten, de schoolbezoeken met leskisten, de stageplaatsen, de vakantieopvang voor dieren en het uitlenen van dieren aan de BSO en kinderdagverblijven. Al datgene wat deze boerderij zo geliefd en waardevol maakte bij zijn bezoekers, scholen en vrijwilligers gaat met deze inspanning voorgoed verloren. Wat over zal blijven past dan precies in het profiel van de tijdelijk beheerder. Hetgeen dan enkel nog hoeft te verdwijnen is het woord tijdelijk.”  

VREEMD Een samenwerking met Reinaerde lijkt vanuit de gemeente gezien een logische stap. De wethouder heeft vaak aangegeven de kinderboerderij en speeltuin te willen behouden voor Houten en daar een nieuwe exploitant voor te zoeken. Reinaerde heeft ervaring op dit vlak en kent Buitenwereld. Toch zit de gemeente er niet zo in, aldus Overweg. ,,Reinaerde is een zorgorganisatie, kinderboerderijen is niet hun core business. Er is geen enkel contact geweest tussen Reinaerde en de gemeente om te praten over het toekomstige beheer van de kinderboerderij en speeltuin.” 

Op een mogelijke toekomstige beheerder wil de gemeente niet vooruitlopen. In antwoord op vragen van de SGP meldde de gemeente: ,,Voor de langere termijn zoeken we een nieuwe exploitant en we gaan er vanuit dat deze op 1 januari 2022 kan beginnen. Voor de zomer willen we met omwonenden en vrijwilligers hiervoor een programma van eisen opstellen.” Of Reinaerde in de toekomst benaderd wordt voor het beheer van de kinderboerderij en speeltuin, zoals ze ook in Bilthoven doen, weet Overweg niet.  ,,Het programma van eisen moet nog gemaakt worden. Daar kan ik nog niks over zeggen.”

RTG Vanavond wordt het onderwerp besproken tijdens het Ronde Tafel Gesprek van de gemeenteraad. Wethouder Overweg zal flink aan de tand gevoeld worden, zo bleek uit de vragen die verschillende fracties eerder stelden.

advertentie
advertentie