Pieter de Winter
Pieter de Winter MARJOLEIN THIJSE
column

Houten Houten houden

12 mei 2021 om 07:15 Opinie Raadspraat

Op 9 maart ben ik begonnen als raadslid. Ik volg ons markante CDA-raadslid Jan de Jong op, die op 11 maart is overleden. Een grote verantwoordelijkheid.

“Je staat in de krant”, appte een vriend. Het ging over een foto met de Kinderraad. Op 20 april waren zij online op bezoek bij ons als Grotemensenraad. We vergaderden een uur, over belangrijke onderwerpen: zonnepanelen, windmolens, pesten, speeltuinen ... Raadsleden en wethouders werd het hemd van het lijf gevraagd! We legden ook onze drie taken uit. Ten eerste vertegenwoordigen we met 29 raadsleden zo goed mogelijk de ideeën, wensen en zorgen van alle 50.000 inwoners. Samen bepalen we, als tweede, wat er nodig is in ons mooie dorp. We controleren vervolgens of burgemeester en wethouders deze plannen goed uitvoeren, dat is onze derde taak.

Ik ben 35 jaar, geboren en getogen in Houten. Studietijd in Utrecht. En sinds 2014 weer terug, samen met mijn vrouw. Vroeger genoot ik als kind onbewust van ‘het Houtense DNA’. Nu loop ik met mijn eigen kinderen via speeltuinen naar de kinderboerderij. Fiets ik naar school en de kinderopvang, als we niet in quarantaine zitten. Maak ik een afweging of ik naar het Oude Dorp of Het Rond ga om boodschappen te doen. Geniet ik van het buitengebied, zie ik de ruime keus in sport, muziek, kerk en cultuur. Ben ik bewust blij dat ik in Houten woon. Want zo vanzelfsprekend is het niet meer dat je hier een plek kunt vinden – een onderwerp dat belangrijker is dan ooit.

En sinds 9 maart werk ik daarom met de CDA-fractie om Houten Houten te houden. Moet alles dan hetzelfde blijven? Nee, juist niet ... anders was Houten Houten niet geweest. Vergeleken met vroeger zijn we gelukkig veel meer bezig met duurzaamheid, om Fietsstad Houten door te kunnen geven aan toekomstige generaties. Zoals de vrijwilligers verbonden aan de Energietafel Houten, die we als raad volgende week ontmoeten. Vergeleken met vroeger is heldere taal steeds belangrijker. “Het recht om te begrijpen”. Bijvoorbeeld als het om ingewikkelde regels gaat, zoals in de laatste raadsvergadering over de “Verordening Bekostiging Leerlingenvervoer”.

Alle onderwerpen zijn even belangrijk om weloverwegen keuzes in te maken. Ook als ze niet de krant of Facebook halen. Al hoop ik dat de leden van de Kinderraad hun foto uit ’t Groentje (digitaal) hebben uitgeknipt en trots laten zien aan vriendjes en vriendinnetjes. Want jong geleerd is oud gedaan. Betrokkenheid bij wat er in je straat, buurt en in en rond ons dorp gebeurt, is belangrijk. Houdt u ons scherp? Zo houden we Houten Houten.

Pieter de Winter

pieterdewinter@cdahouten.nl

advertentie
advertentie