Tijm Corporaal
Tijm Corporaal GroenLinks
column

Doorgedraaid

5 mei 2021 om 08:25 Opinie

In de jaren ’80 werkte ik een aantal jaren als fruitplukker bij een kleine boer. Soms was het aanbod appels en peren zo overweldigend dat de fruitboer verslagen van de veiling thuiskwam met de boodschap: alles doorgedraaid! Dit betekende dat de Veilingklok geen prijs had bepaald en de oogst werd vernietigd. Doodzonde: voor de fruitboer die wel kosten maar geen opbrengsten kon noteren, maar ook voor het fruit dat niet geconsumeerd werd. Gelukkig komt doordraaien nu veel minder voor, maar we gooien natuurlijk nog steeds te veel producten te snel weg.

Dat ook ik kon doordraaien, daar was ik mij niet van bewust. Daar is dit jaar verandering ingekomen. Na een hectisch jaar met te veel (beeldscherm)werk, een te volle politieke agenda, veel te weinig slaap en een onderwerp waarover de meningen in de Houtense samenleving sterk verschilden, draaide ik door. Ik kreeg een psychose, gekoppeld aan een manische periode. Kort samengevat: ik had waandenkbeelden. Ik deed uitspraken, waarvan mijn omgeving begreep dat er “iets” totaal niet klopte, terwijl ik zelf dacht dat ik niets raars zei. En dat laatste maakte ook dat ik ingrijpen door een arts niet noodzakelijk vond en medicatie in eerste instantie weigerde.

Nadat ik mijn medicijnen innam ging het gelukkig snel beter. Graag spreek ik hierbij mijn grote dank uit aan iedereen die mijn herstel mede mogelijk maakte, niet in de laatste plaatst aan de vasthoudende psychiaters van de GGZ-crisisdienst.

Een goede vriend zei ooit: ,,Een crisis is niet erg zolang je er maar van leert.” Gelukkig kan ik zeggen dat ik het nodige heb geleerd en herbevestigd heb gekregen. Zoals: zet je gezondheid op één en grijp tijdig in als je signalen uit je omgeving ontvangt dat het niet goed gaat. Denk niet: “Ik heb geen medicatie nodig.” Let op je slaapuren, relativeer je eigen overtuigingen én die van de mensen om je heen.

Dat relativeren is met betrekking tot de Ruimtelijke Koers nog steeds nodig. Natuurlijk, we willen bouwen, maar we moeten voorkomen dat we dit enkel doen vanuit de overtuigingen die we hadden voordat het referendum werd gehouden. Laten we open kijken naar bouwkansen die er nu al zijn. Want we zijn ons er allemaal van bewust dat een wachttijd van 9,7 jaar voor een sociale huurwoning in Houten echt te lang is. Kunnen we het komende jaar ook echte keuzes gaan maken? Ik ben benieuwd.

Wat betreft het gas terugnemen heb ik besloten mijn fractievoorzitterschap neer te leggen. David Jimmink neemt die rol van mij over, en ik ga verder als raadslid. Niet als doorgedraaid raadslid, wel als raadslid dat te maken kreeg met een psychische stoornis die kan ontstaan als je jezelf te veel onder druk zet.

Zorg goed voor uzelf, de natuur is prachtig!

Tijm Corporaal

GroenLinks

advertentie
advertentie