Willem Kox is voorstander van de Ruimtelijke Koers
Willem Kox is voorstander van de Ruimtelijke Koers Prive

Voorstanders Ruimtelijke Koers aan het woord

9 maart 2021 om 08:00 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN Volgende week kan er gestemd worden op de Ruimtelijke Koers van de gemeente Houten. Mascha Visser en Willem Kox zijn twee inwoners die de plannen van de Ruimtelijke Koers omarmen en trots zijn op de plannen en werkwijze van de gemeente. 

door Agnes Corbeij 

Mascha Visser woont in Houten en is als landschapsarchitect al meer dan 20 jaar werkzaam in het ruimtelijk domein. Zij is trots op de keuzes van de gemeente. ,,Gemeente Houten durft te kiezen voor een duurzame toekomst, waarbij de ruimte die wij als mensen innemen niet groter wordt. Om dat te bereiken en tegelijk invulling te geven aan een aanzienlijk woningbouwprogramma, zijn in de Ruimtelijke Koers heldere keuzes gemaakt voor het aanpassen van delen van Houten die momenteel niet floreren. Dat is in mijn ogen een dappere keuze.”

BETROKKENHEID Ook Willem Kox, gepensioneerd ICT’er, verdiept zich in de plannen. Hij is positief verrast door de vele inspraakreacties en ingezonden brieven over dit onderwerp. ,,Ik vind het heel positief dat zoveel mensen hiermee bezig zijn. Die betrokkenheid bij de lokale politiek is mooi.” Zelf woont Kox sinds vijf jaar in Houten. ,,Ik kwam voor de groene omgeving. Ik begrijp alleen niet dat mensen helemaal niks willen veranderen aan het huidige Houten. Het is hier prachtig, meer mensen willen hier wonen, dat is logisch. In de Ruimtelijke Koers zijn de plussen en minnen goed afgewogen.”

Ook de aanpak van de gemeente in het vervolg vindt Kox goed. ,,De aanpassing over dichtbij de snelweg bouwen is verstandig. Dat moet eerst goed uitgezocht worden. Maar dat betekent niet, zoals het manifest Houtense Koers stelt, dat het plan Doornkade helemaal moet worden afgeschreven. Er moet gewoon gekeken worden wat er wel kan.”

NADELEN Kox heeft ook het alternatieve plan gelezen, Manifest Houtense Koers, de meeste woningen gebouwd worden aan de oostkant van Houten, waar nu weiland ligt. ,,Dat Manifest vind ik ook heel mooi. Daar staan hele leuke en goede dingen in.” Toch heeft dit plan voor Kox niet de voorkeur boven de Ruimtelijke Koers. ,,Dat plan heeft voor mij twee nadelen. Ten eerste verlies je daarmee meer groen. Laten we eerst kijken waar in Houten wel gebouwd kan worden, zoals de gemeente wil.” In het manifest wordt genoemd dat de nieuwe wijk juist biodiversiteit toe kan voegen. Kox: ,,Je verliest hoe dan ook groene ruimte.”


Mascha Visser is voorstander van de Ruimtelijke Koers - Prive

Daar sluit Visser bij aan: ,,De groene ruimte tussen veel steden en dorpen verdwijnt nog steeds doordat veel gemeenten kiezen voor de gemakkelijkste weg: snel geld verdienen met (weer) een uitbreidingswijk met eengezinswoningen. Maar toen ik mij verdiepte in de Ruimtelijk Koers van Houten voelde ik trots: mijn gemeente kiest niet voor die gemakkelijke weg.” 

OPEN GEBIED Visser is zeker geen voorstander van bouwen in het open gebied. ,,Tegelijk wordt gekozen voor het verbeteren van de toegankelijkheid en ruimtelijke kwaliteit van de groene zone direct buiten de Rondweg, die voor alle inwoners makkelijk bereikbaar is. Dat kan als de bouwopgaven daar niet plaatsvinden.”

 Een tweede nadeel van het alternatieve plan is volgens Kox dat het besluit wordt uitgesteld tot volgend jaar. ,,Daarvoor is de woningnood te hoog.” Volgens de initiatiefnemers van het manifest is hun plan juist sneller, omdat de grond grotendeels al in handen van de gemeente is. Kox: ,,Het klopt wel dat er meer onderhandeld moet worden met eigenaren in de plannen van de Ruimtelijke Koers, maar ik vind het eindresultaat, behoud van open ruimte, dan toch belangrijker.” 

GESTAPELD Visser wil Houtenaren die bang zijn voor hoogbouw geruststellen. ,,Architecten en stedenbouwkundigen zijn heel goed in staat om, in samenspraak met omwonenden, een vorm van gestapelde bouw te vinden die past in de Houtense context, desnoods ontwikkelen ze die er speciaal voor.” 

Visser zou het gevaarlijk vinden om de Ruimtelijke Koers aan de kant te zetten. ,,Uitstel van (lastige) keuzes is nadelig, omdat er juist zo snel mogelijk een duidelijk kader nodig is, zodat cruciale ontwikkelingen van start kunnen gaan. ... Daar komt bij dat je als gemeente richting provincie en regionale partners een sterk en over meerdere jaren consistent verhaal nodig hebt om medewerking en geld te verkrijgen.”

Visser schreef een uitgebreide ingezonden brief, waarin zij verder onderbouwt waarom de Ruimtelijke Koers niet de bedreiging is die velen erin zien. De hele brief is hier te lezen.

advertentie
advertentie