Lisa Brokers vorig jaar bij de onthulling van het nieuwe monument op het Plein
Lisa Brokers vorig jaar bij de onthulling van het nieuwe monument op het Plein Archief BDUMedia/Annette Stolk-de Vries

Monument voor Vrede en Veiligheid

23 februari 2021 om 07:23 Activiteiten

HOUTEN De Stichting Herdenkingsmonument Houten heeft zich de afgelopen jaren ingezet voor het realiseren van een nieuw herdenkingsmonument. Dankzij de medewerking en ondersteuning van velen werd op 20 april 2020 het doel bereikt. Sindsdien staat er een herdenkingsmonument op het Plein waar je niet meer om heen kunt. Het monument is een plaats van samenkomst waar je kunt herdenken en vieren, ook op andere dagen dan op 4 en 5 mei.

Nu het nieuwe monument is gerealiseerd, heeft het bestuur van de Stichting Herdenkingsmonument Houten besloten zichzelf op te heffen. Zij heeft een nieuwe stichting opgericht die de naam van het monument draagt: Stichting voor Vrede en Vrijheid. Het doel van Stichting voor Vrede en Vrijheid is het organiseren van activiteiten waarbij vrede en vrijheid centraal staan. Vrede en vrijheid spreken niet vanzelf, deze onderwerpen moeten op de agenda blijven staan!

JONGEREN De vraag is: hoe kan het monument hiervoor worden gebruikt? Ze doen dit  onder andere door jongeren erbij te betrekken en samen met hen na te denken over de diverse kanten van vrijheid en vrede? En hoe je daarmee met elkaar aan de slag kunt. Elk jaar wordt een nieuwe dichtregel aan het tegeltableau van het monument toegevoegd. De dichtregel wordt gekozen uit de inzendingen van gedichten die door leerlingen van scholen worden gemaakt. Zo wordt het tegeltableau een inhoudelijk deel van het monument.

ACTIVITEITEN Daarnaast zijn er nog veel meer activiteiten te bedenken, zoals het organiseren van een eigen herdenking, het uitwerken en uitvoeren van een project met zang en dans rondom het thema, een cultureel project enz. Het monument is van ons allemaal, van jong tot oud.

Wilt u en wil jij meedenken en meedoen, meld je aan via vrijheidhouten@gmail.com . Hans Bruning, Ginny Mulder en Lida van der Marel zien jullie reacties graag tegemoet!

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie