Zelf peren plukken in de boomgaard
Zelf peren plukken in de boomgaard Werk aan de Waalse Wetering

Hoogstam-plukdag bij fort Werk aan de Waalse Wetering

30 augustus 2020 om 08:30 Evenementen

TULL EN ‘t WAAL Op zaterdag 12 september opent fort Werk aan de Waalse Wetering in Tull en ‘t Waal de deuren voor publiek in het kader van Open Monumentendag. Er vinden verschillende activiteiten plaats op het buitenterrein, zoals een fruitpluk-excursie per boerenkar naar de nabijgelegen hoogstamboomgaard. 

Lokale ondernemers organiseren verschillende activiteiten op het fortterrein voor een klein prijsje. Maak bijvoorbeeld kennis met de bokken van De Bokkenpiloot en probeer samen de Bokstakelbaan te bedwingen of geniet van een hapje en een drankje. Het fort zelf is ook open voor publiek. In verband met de coronamaatregelen worden er binnen geen groepen rondgeleid, maar is er de gelegenheid het fort zelfstandig te verkennen aan de hand van een speurtocht of een rondleiding op papier.

PLUK EXCURSIE HOOGSTAMBOOMGAARD Hoogtepunt van de dag is de fruitpluk excursie per boerenkar naar een nabijgelegen, bijna honderd jaar oude, hoogstamboomgaard. De gids laat zien hoe de grillige vormen van de bomen en hun vruchten het gevecht laten zien tussen de boom als voedselproducent en de boom als wilde natuur. Ondertussen plukken bezoekers de appels en peren van deze stokoude bomen. Zij gaan naar huis met een volle tas fruit en een recept voor thuis. (Helaas kunnen, in verband met de coronaregels, alleen kinderen op de boerenkar. Meelopen kan gelukkig wel.

BELANGRIJKE ECOLOGISCHE FUNCTIE Het aantal hoogstamboomgaarden in Nederland is de afgelopen 50 jaar sterk afgenomen. Dit soort boomgaarden, met oude fruitrassen, vervullen een belangrijke ecologische functie. Op de fruitbomen komen veel insecten af en in het najaar zoeken zoogdieren het gevallen fruit. Holtes die ontstaan door gevallen takken vormen een broedplaats voor vogels.

AANMELDEN FRUITPLUK EXCURSIE EN/ OF LUNCH Wil je zeker zijn van een plekje voor de fruitpluk excursie? Meld je aan door een mailtje te sturen naar info@werkwaalsewetering.com met je gegevens (naam, mailadres, telefoonnummer, tijdstip en het aantal personen). De excursie start om 10:30 uur, 11:30 uur en 13:30 uur en kost €10.- pp. Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis mee. Ook wordt er tussen 12:30 en 13:30 een heerlijke lunch geserveerd a €15.- pp. Ook hiervoor kunt u vooraf reserveren.

Fort Werk aan de Waalse Wetering is dé ultieme plek om uit te waaien, bij te komen, elkaar te ontmoeten en inspiratie op te doen. Middenin het land, maar toch weg van alles. Het fortterrein is het hele jaar vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Van april tot oktober kunt u op het fort terecht voor teamuitjes, familiedagen of vergadersessies vol speelse inspiratie.

Zelf plukken in de boomgaard
Zelf plukken in de boomgaard
Ook de bokken zijn aanwezig
Het Waalse Werk
Vrolijke oogst
advertentie
advertentie