René Speksnijder
René Speksnijder ChristenUnie Houten
column

Het gif dat racisme heet

10 juni 2020 om 07:04 Opinie Raadspraat

De manier waarop George Floyd op 25 mei werd vermoord in Minneapolis is even gruwelijk als karakteristiek: de knie in zijn nek van een blanke politieman ontnam hem de zuurstof waar hij wanhopig om schreeuwde. Daarmee werd op een afschuwelijke manier blootgelegd dat racisme niet alleen iets te maken heeft met een persoonlijke houding of iets wat je bent. Het gaat ook om de structuur en de inrichting van de samenleving als geheel.

En hoewel minder extreem geuit, het gaat ook Nederland niet voorbij. Premier Rutte sprak terecht afgelopen woensdag in zijn persconferentie over een systematisch probleem. Ook in ons land worden mensen regelmatig anders behandeld, louter vanwege etniciteit, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt en de woningmarkt. Het etnisch profileren bij politie en belastingdienst is nog steeds een hardnekkig probleem. Of neem de manier waarop de discussie over Zwarte Piet steeds weer ontspoort of de racistische geluiden bij voetbalwedstrijden.

Recent Brits onderzoek toonde aan dat 50% van de Nederlanders trots is op ons koloniale verleden. Waarom is het zo moeilijk onder ogen te zien dat onze geschiedenis besmeurd is met onrecht en onderdrukking? Hoe is het mogelijk dat er in Nederland een politieke partij is die een koppeling legt tussen ras en intelligentie en spreekt over homeopathische verdunning van ‘het blanke Europese volk’?

Koning Willem Alexander zei op 4 mei “het minste wat we kunnen doen is niet wegkijken. Niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is”. Het is hartverwarmend om te zien dat vooral jongeren die oproep ter harte lijken te nemen. Laten we stoppen met de andere kant op kijken en actief de vrijheid en de rechten van onze medemensen verdedigen, wie ze ook zijn!

René Speksnijder
Fractievoorzitter ChristenUnie Houten

advertentie
advertentie