Wethouder Hilde de Groot als belader van de nieuwe vuilniswagen
Wethouder Hilde de Groot als belader van de nieuwe vuilniswagen Martin Monkel

Schonere vuilniswagens door Houten

23 september 2019 om 18:55 Overig

HOUTEN In het contract dat de gemeente heeft gesloten met SUEZ is geregeld dat de inzamelaar van huisvuil gaat rijden met minder milieubelastende vuilniswagens. Op 23 september jl. heeft wethouder Hilde de Groot op het Afvalscheidingsstation symbolisch de nieuwe, schonere wagen geïntroduceerd.

Martin Monkel

MILIEU Gemeente Houten heeft voor het ophalen van het huisvuil van de inwoners begin dit jaar een contract afgesloten met een nieuwe inzamelaar. ,,Voor het legen van de kliko's is Houten met SUEZ in zee gegaan'' zegt wethouder De Groot ,,omdat deze inzamelaar, naast een goede prijs, gebruik maakt van minder milieubelastende wagens. Deze rijden nu grotendeels op gas. Daarbij komt dat SUEZ bewust mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst heeft. En dat is iets waar de gemeente voorstander van is''.
De gemeente zorgt ervoor dat het afval gescheiden wordt ingezameld door middel van een GFT-kliko, een papierkliko, een PMD-kliko en een kliko voor het restafval. De bewoners scheiden hun afval goed: maar liefst 74% van het huishoudelijk afval wordt gescheiden ingeleverd. ,,Ons doel om in 2020 driekwart van het afval gescheiden op te halen wordt wel gehaald'' zegt De Groot.

BEDRIJF Marc Degekamp van SUEZ vertelt het waarom van de nieuwe wagen. ,,Omdat wij afvalstromen inzamelen en daar iets goeds mee willen doen, en wij dat ook zo schoon mogelijk willen doen. Bij de aanbesteding is een van de gunningscriteria van de gemeente de keuze van de brandstof. Vandaar dat we nu met 14 wagens op LNG rijden, waarvan er 12 in Houten voor huis aan huis ophalen van afval. Hiermee halen we ook huisvuil op in 6 andere gemeenten in de provincie, waaronder Wijk bij Duurstede''. De wagen oogt heel groot, dus wordt er gekeken hoe bepaalde routes worden gereden. ,,Sowieso rijden we op bepaalde tijden niet in de buurt van scholen, juist omdat het daar al heel druk is''.
,,Ten aanzien van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt heb je verschillende gradaties'' zegt Degekamp. ,,Zo kan het zijn dat mensen re-integreren in het arbeidsproces. We kijken heel goed naar de mogelijkheden die dat biedt en welke begeleiding daarvoor nodig is''.

KOSTEN Wordt de inwoner hier financieel beter van? Als een bedrijf het afval recyclet dan hoeft dat bedrijf geen verbrandingsbelasting te betalen voor het restafval. ,,Door het afval gescheiden op te halen streef je als gemeente naar lagere hoeveelheid restafval'' zegt Degekamp. ,,Hoe minder restafval des te minder moet er verbrand worden, dus lagere belasting''. Dat betekent niet dat de jaarlijkse kosten voor de afvalinzameling dalen. ,,We zien eerder een stijging dan een daling'' zegt De Groot. ,,Het grootse deel ervan zit in de landelijke stijging van (milieu)heffingen. Dat is wel een zure boodschap maar daar kan je dus niets aan doen''.

advertentie
advertentie