Heren 1 HC Houten speelt 19 juni de finale van de Silvercup
Heren 1 HC Houten speelt 19 juni de finale van de Silvercup HC Houten

Heren 1 van HC Houten speelt 19 juni de finale van de Silvercup

Hockey

HOUTEN Een dubbeldekker, een gewone bus en vele particuliere auto’s. Uiteindelijk stonden er, tijdens de halve finale van het landelijk bekertoernooi, 250 Houtense supporters langs de lijn. Zij maakten de reis naar Delft niet voor niets gemaakt. Voor het eerst in het bestaan van hockeyclub Houten staat er een team in de finale van de Silvercup. 

Annette Stolk – de Vries

Het interview vindt plaats een week na de winst op de Delftse studenten en nog steeds is de vrolijke grijns niet van de gezichten van de trainer van Heren 1, Jens de Graauw en keeper Roemer Moerdijk. Moerdijk was in de halve finale ‘Man of the Match’. Mede dankzij zijn geweldige keeperswerk bereikte het team de finale. Deze finale bereiken wordt binnen de club nu al een historisch resultaat genoemd. 

JEUGDOPLEIDING Volgens De Graauw is het succes het gevolg van de goede jeugdopleiding die de club heeft. Frank Kreutzer is bij de jongens al jarenlang de trainer van de jongste jeugd. Tijdens zijn trainingen wordt de basis gelegd voor de techniek en andere vaardigheden die de jongens later nodig hebben. De Graauw: ,,Op één speler na bestaat het huidige Heren 1 volledig uit jongens die opgeleid zijn vanuit de eigen jeugd. Dat maakt het succes echt het succes van de vereniging en daarom leeft het ook enorm bij de supporters.’’ De Graauw is zelf ook al vele jaren trainer van jeugdteams en de ontwikkeling van veel spelers heeft meegemaakt. 

WAY TO THE FINALS Vanaf de eerste wedstrijd was de doelstelling van het team om de bekerfinale te halen. De weg naar de finale leidde via QZ uit Nijmegen, HC Bennebroek, Bully uit Oldenzaal, AMHC Fit uit Amsterdam en de Delftsche Studenten. Moerdijk: ,,We hebben drie van deze vijf wedstrijden thuis gespeeld. Dat was een geweldige ervaring. Ons sportpark aan de Groene Hoon stond helemaal vol met supporters. Wat een geweldige sfeer en beleving. Fantastisch om mee maken, met na afloop van iedere gewonnen wedstrijd natuurlijk een geweldige afterparty.” Tegenstander in de finale is HC Eindhoven. De finale wordt op neutraal terrein gespeeld. Dit gebeurt op 19 juni om 12.45 uur bij hockeyvereniging IJsseloever in IJsselstein. 

Het zou prachtig zijn om met de beker afscheid te nemen.

SUCCES In tegenstelling tot de reguliere competitie verliepen de wedstrijden van het team in het bekertoernooi van meet af aan soepel. Moerdijk: ,,Het bekertoernooi leeft al jaren op de hockeyclub. We nemen het daarom ook minstens zo serieus als de reguliere competitie.” De Graauw: ,,Enkele spelers uit het team hadden in het verleden al de sfeer rond bekerwedstrijden meegemaakt. Die vertelden de andere jongens erover. Het is natuurlijk geweldig om in een dergelijke ambiance, met zoveel mensen langs de lijn, wedstrijden te spelen.” Heren 1 is dit seizoen een behoorlijk jong team. Twee spelers zijn rond de 25, de anderen zijn rond de 20 jaar oud. Ook spelers uit de eigen A-jeugd hebben de afgelopen maanden regelmatig moeiteloos meegespeeld. Samen met assistent- trainer Anouk Verhaegh en teammanager Marloes Dijk vormde de Graauw de technische staf. De bekerfinale zal voor hem de laatste wedstrijd als trainer van Heren 1 zijn. De Graauw: ,,Het zou prachtig zijn om met de beker afscheid te nemen. We gaan er alles aan doen om dit voor elkaar te krijgen. We zullen ons weer gesteund weten door heel veel supporters. Met zoveel support en zo dichtbij in IJsselstein zal de wedstrijd voor ons als een thuiswedstrijd voelen.” 

advertentie