De medewerkers van de afdeling Dagbehandeling in de nieuwe 'huiskamer'
De medewerkers van de afdeling Dagbehandeling in de nieuwe 'huiskamer' Geeske Stoker-Dijkman

Snellere dagbehandeling door operatie zonder bed, St. Antonius Ziekenhuis opereert duizend patiënten sneller

1 april 2022 om 09:45 Zorg

NIEUWEGEIN Bijna duizend mensen zijn inmiddels in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht in dagbehandeling behandeld volgens een nieuwe procedure. Bij de zogeheten ‘Operatie zonder bed’ hoeven patiënten niet langer voorafgaand en na afloop van hun ingreep in een ziekenhuisbed te verblijven.

In plaats van een zaal met bedden verblijven patiënten in een meer huiskamerachtige omgeving. Aanpassing van de logistiek, zowel in techniek als verdoving, bekort het ziekenhuisverblijf met gelijkblijvend resultaat voor de patiënt. De nieuwe werkwijze zorgt ervoor dat de patiënten korter in het ziekenhuis zijn en vaak al na enkele uren weer naar huis kunnen. Zo kunnen ook meer patiënten behandeld worden.

De nieuwe procedure is ruim een jaar geleden bedacht om, vanwege de druk op de zorg door Covid, het hoofd te bieden aan het noodgedwongen uitstellen van borstkankeroperaties. Uitstel betekende een flinke psychische belasting voor deze vrouwen. Met de nieuwe werkwijze ‘operatie zonder bed’ bleek het mogelijk alsnog veel van dergelijke operaties door te laten gaan omdat minder inzet van verpleegkundigen nodig is.

Inmiddels hebben ook tal van andere specialismen zoals orthopedie, gynaecologie, kno, algemene chirurgie, plastische chirurgie, traumachirurgie en neurochirurgie baat bij de aangepaste procedure. 

advertentie
advertentie