Het bestuur van het Medisch Centrum Leebrug is wil het jubileum feestelijk gaan vieren wanneer dat weer mogelijk wordt.
Het bestuur van het Medisch Centrum Leebrug is wil het jubileum feestelijk gaan vieren wanneer dat weer mogelijk wordt. MC Leebrug

MC Leebrug herdenkt sober het 10-jarig bestaan

4 december 2020 om 07:29 Zorg

HOUTEN In 2010 werd Medisch Centrum Leebrug feestelijk geopend. De bedoeling was om in 2020 het 10-jarig bestaan groots te gaan vieren, maar daar kwam tot grote teleurstelling van alle medewerkers weinig van terecht Men moest volstaan met een korte herdenking in de buitenlucht.

Het was vanaf het begin al uitgedacht: het Medisch Centrum Leebrug werd op 10-10-10 geopend en op 10-10-20 zou het tienjarig bestaan gevierd gaan worden. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten en het centrum zag zich geplaatst voor een dilemma. Namens het bestuur geeft Guusta Hermsen toelichting: ,,We zijn trots op ons medisch centrum en hoe het zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft. Aan de basis van alle ontwikkelingen hebben vakkundige en gemotiveerde medewerkers gestaan. Het leek ons heel leuk om het jubileum uit te dragen en betrokken zorgverleners eens goed in het zonnetje te zetten. Dit alles in een gezellige ambiance met een hapje en een drankje. Maar toen kwam corona om de hoek kijken. Deze was en is voor iedereen in ons centrum heel ingrijpend. Tijdens de lockdown lag alles hier stil. Hoewel het praktisch onmogelijk was om het jubileum groots te gaan vieren vroegen wij ons ook af of het wel gepast was om dat te doen. Er zijn mensen die hun dierbaren hebben verloren, veel mensen hebben het moeilijk en het voelde bijna bezwaarlijk om vreugde te hebben of te delen. Ook de maatregelen die in het kader van corona genomen werden brachten onzekerheid met zich mee. Wat de ene dag nog wel was toegestaan kon de volgende dag soms niet meer. Dat maakte het voorbereiden van een jubileum ingewikkeld. Uiteindelijk hebben we besloten om de viering van ons jubileum te spreiden. Op de dag zelf zijn we in kleine kring bij elkaar gekomen en is er een speech gehouden.”

SPEECH Deze speech werd gehouden door praktiserend huisarts van Medisch Centrum Leebrug mevrouw L. Tychon. Zij hield een persoonlijk praatje waarin zij stil stond bij mensen die veel betekend hebben voor het zorgcentrum. Daartoe behoorden ook medewerkers die inmiddels niet meer werkzaam zijn bij Medisch Centrum Leebrug maar wel een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkelingen.

ONTWIKKELINGEN Een belangrijke ontwikkeling in de afgelopen 10 jaar is het tot stand brengen van een multidisciplinaire samenwerking en verbindingen naar de zorg in het geheel. Guusta: ,,Er zijn in ons zorgcentrum onder andere huisartsen, fysiotherapeuten, podotherapeuten, psychologen en diëtistes gevestigd. De eerstelijnszorg is meer dan de huisartsenzorg. Wij kennen elkaar allemaal, en het is belangrijk voor de zorg dat men naar iedereen toe kan gaan of wordt door verwezen naar de zorgverlener die het beste is voor de patiënt, ook waneer dat buiten het centrum is. Dat is het mooie van deze tijd, dat er veel verbindingen zijn.”

Toch slagen we er zo in om zorg te verlenen die optimaal is onder deze omstandigheden.


CORONA De komst van corona heeft weliswaar het verlenen van zorg bemoeilijkt, maar brengt ook positieve aspecten met zich mee. Guusta: ,,Nadat de lockdown was afgekondigd en het menselijk contact niet goed meer te organiseren viel hebben we diensten ontwikkeld die digitaal kunnen plaats vinden. Met beeldbellen kunnen onze zorgverleners de patiënten blijven zien. Voor bijvoorbeeld de psychologen biedt dat een redelijk alternatief, maar voor fysiotherapeuten, die een belangrijk deel van ons centrum vormen, is het digitaal oefeningen doen praktisch niet echt uitvoerbaar. Toch slagen we er zo in om zorg te verlenen die optimaal is onder deze omstandigheden. Inmiddels zien alle zorgverleners de mensen grotendeels weer in het centrum, voor de huisartsen of indien nodig worden consulten afgewisseld met telefonische consulten.

ANGST De angst voor corona hakt er bij veel mensen flink in. Dat is te begrijpen, en Guusta wil daar graag een kanttekening bij plaatsen. Guusta:,, In het algemeen wordt gevreesd dat in deze tijd van corona men minder een beroep doet op de zorg. De mensen zijn bang dat persoonlijk contact risico met zich meebrengt, maar ook voelt men zich bezwaard om aandacht voor zichzelf te vragen. Het is belangrijk dat een ieder die hulp nodig heeft contact opneemt.”



advertentie
advertentie