Fruittelers in onze regio, zoals hier in Wijk bij Duurstede, gaan de gevolgen merken van de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland.
Fruittelers in onze regio, zoals hier in Wijk bij Duurstede, gaan de gevolgen merken van de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland. Agnes Corbeij

Fruittelers in Houten merken al effect van oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland

1 maart 2022 om 10:40 Zakelijk

REGIO De fruittelers in Europa en dus ook in onze regio merken deze week al de gevolgen van de sancties op Rusland en Wit-Rusland. De markt voor de Hollandse conference peer, die ook in de Kromme Rijnstreek veel geteeld wordt, zakt in.

door Agnes Corbeij

Jeroen van Oostrom is directeur van Van Oostrom Fruit BV in ‘t Goy in de gemeente Houten. Zijn bedrijf sorteert en verpakt fruit. ,,We merken zeker al effect van de sancties en de oorlog in Oekraïne. Iedereen wacht af. Een groot deel van onze peren gaat die kant op, naar Oost-Europa. Dat ligt nu stil. Normaal is dit een drukke tijd, nu is het erg rustig bij ons.”

KRIM EN BREXIT Toen Rusland de Krim annexeerde in 2014 legde de EU ook sancties op aan Rusland, waar de fruittelers veel last van hadden. Vijf jaar later, in 2019, vroeg de Nederlandse Fruittelers Organisatie de sancties te herzien, omdat er geen nieuwe markten gevonden konden worden. Van Oostrom: ,,Dat is heel lastig. Dan moet je nog verder weg en de houdbaarheid van vers fruit is nu eenmaal beperkt houdbaar op een schip. We hebben China geprobeerd, maar dat bleek te kostbaar.”


De prijs van peren uit Nederland is aan het zakken door de sancties tegen Rusland en Wit-Rusland  - Ton van den Brink

Ook de Brexit heeft effect gehad op de prijs van de peren uit onze regio. Volgens het CBS ging er in de periode januari tot augustus 2021 voor 193 miljoen euro minder aan voedingsproducten richting het VK dan het jaar ervoor. De helft van dit exportpakket bestond uit groenten en fruit. 

OORLOG Nu wordt de situatie voor de markt nog veel erger. Door de oorlog wordt er niet of nauwelijks naar Oekraïne gereden en onderdeel van het sanctiepakket tegen Rusland en Wit-Rusland is het stilleggen van de handel, onder meer in fruit. Hoe dit precies uitpakt, weet Van Oostrom uiteraard nog niet, maar hij is wel somber gestemd. ,,Iedereen wacht even af. Wat we zeker weten, is dat de prijs op dit moment flink daalt. Dat geldt voornamelijk voor de peren, maar in mindere mate ook voor de appels.”

Dat geldt ook voor de peren die in West-Europa afgezet worden. ,,De peren die normaal naar Wit-Rusland gaan, komen nu ook op de markt. Daardoor wordt die prijs ook gedrukt. We leveren vanuit Nederland bijvoorbeeld ook een groot deel aan Polen, van daaruit wordt het product verder verhandeld. Die peren komen straks gewoon weer terug. Tegen een lagere prijs.”

advertentie
advertentie