Meesters in Mondzorg
Meesters in Mondzorg Meesters in Mondzorg

Tanden poetsen alleen is onvoldoende

13 oktober 2021 om 12:15 Zakelijk

,,Alleen tanden poetsen is niet voldoende, want dan sla je 40% van de reiniging van je tanden over,” zegt mondhygiënist Gabriëlle Beens van Meesters in Mondzorg. Een tandenborstel komt maar 1 mm tussen je tanden en de ruimte daar is veel groter. Daardoor kunnen op die plaatsen een opeenhoping van voedselresten en tandplak ontstaan. Dit kan weer leiden tot een tandvleesontsteking of zelfs gaatjes. ,,Na 24 uur is tandplak al schadelijk en kunnen een ontsteking of gaatjes ontstaan. De snelheid waarmee dit verloopt, wisselt per persoon.”

Gabriëlle geeft in haar praktijk klanten persoonlijk advies over reiniging tussen de tanden. Want de materialen en methoden die daarvoor geschikt zijn, kunnen per persoon verschillend zijn. Het is belangrijk om de tijd te nemen voor deze schoonmaak. De volgorde van tanden poetsen en reiniging tussen de tanden maakt niet uit en na afloop is het niet nodig om de mond te spoelen. ,,Dan spoel je fluoride en medicamenten in tandpasta weg.” Alleen uitspugen is voldoende.

TANDENBORSTEL Bij mondreiniging is ook de hardheid van de tandenborstel belangrijk. Gabriëlle adviseert iedereen om een zachte of extra zachte tandenborstel te nemen. ,,Want tandvlees is zacht en dat raak je met tanden poetsen. Met een medium of harde borstel over tandvlees gaan, kun je vergelijken met een staalborstel die over de huid gaat. Soms denken mensen dat een zachte borstel onvoldoende plak verwijdert. Maar de poetstechniek bepaalt hoeveel plak je verwijdert. De hardheid van de borstel heeft daar niets mee te maken.”

Het is ook van belang om de tandenborstel of borstelkop van een elektrische borstel regelmatig te vervangen. ,,Die moet je elke drie maanden vervangen. Want na één maand zitten er 10 miljoen bacteriën op en vermindert de effectiviteit van poetsen. De borstel kan dan minder plak verwijderen.” Vervang de borstel bijvoorbeeld bij elke seizoenswisseling.

Er zijn ook redenen waardoor vervanging van de borstel eerder nodig is. ,,Als de borstelhaartjes uiteen gaan staan, verwijderen ze minder plak. Het is een teken dat je te hard poetst.” Ook na ziekte zoals keelklachten, een verkoudheid of griep is het belangrijk om de tandenborstel te vervangen, omdat er dan veel bacteriën op zitten.

Samenvattend: reinig tussen de tanden, poets met een zachte borstel en vervang die uiterlijk om de drie maanden.

Een afspraak maken? Meesters in Mondzorg, Medisch Centrum Leebrug, Sandelhout 1 in Houten. www.meestersinmondzorg.nl T: 06-25 10 25 63. 

Mensen die zich in de maand oktober inschrijven bij Meesters in Mondzorg ontvangen één borstelkop voor een elektrische tandenborstel en een gratis lippenbalsem met een zonnefilter. Vermeld bij de aanmelding: herfstactie.

advertentie
advertentie