Meesters in Mondzorg
Meesters in Mondzorg Meesters in Mondzorg

Angst voor de mondhygiënist

26 mei 2021 om 16:43 Zakelijk

HOUTEN Uit het hele land komen mensen met angst voor de mondhygiënist naar Meesters in Mondzorg, de mondhygiënistenpraktijk van Gabriëlle Beens. Zij is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met angst voor de mondhygiënist.

Angst voor de tandarts en mondhygiënist komt regelmatig voor. Gabriëlle: ,,Ongeveer 25 % van de Nederlanders heeft angst hiervoor, 4% daarvan durft niet naar een praktijk te gaan en blijft weg. Dat doet je gebit geen goed. Dan is het niet de vraag of je problemen krijgt maar wanneer. Er kunnen gaatjes ontstaan, tandvleesontstekingen en een slechte adem. De tanden kunnen ook los gaan zitten.”

Gabrielle is speciaal geschoold in angstbegeleiding voor de mondhygiënist en volgt daar nog regelmatig scholing in. ,,Ik heb er veel affiniteit mee.” Ze ontmoet regelmatig cliënten die de opmerking maken: ,,Dus nu ben ik bij de slager” of: ,,Ik wil alleen onder algehele narcose behandeld worden.” Maar na afloop van een behandeling hoort ze vaak: ,,Dat viel reuze mee, ik had het veel erger verwacht.” Bijna nooit zeggen cliënten achteraf: ,,Het was pijnlijk.”

Gabriëlle trekt extra tijd uit voor cliënten met angstklachten, ze neemt in alle rust kleine stapjes. ,,Niks gebeurt zonder toestemming van de cliënt.” Allereerst is het belangrijk dat iemand vertelt dat hij of zij bang is voor de behandeling. ,,Ik zeg dan altijd: ‘Goed dat je het vertelt.’ Nu kan ik extra tijd en stapjes inplannen.” Het begint met een intake waarin mensen mij en de praktijk leren kennen en ik hun vragen kan beantwoorden. Na goedkeuring van de cliënt doet ze een mondonderzoek. Daarna bespreekt ze wat ze in de mond heeft geconstateerd en hoe de mond behandeld kan worden.”

Tijdens de behandeling vertelt zij steeds wat ze gaat doen. ,,Ik zeg wat ik doe en doe wat ik zeg.” Met de cliënt spreekt ze vooraf een stopteken af waardoor hij kan aangeven dat Gabriëlle moet stoppen. Dan stopt ze meteen. Tijdens de behandeling kan ze een apparaat gebruiken waarvan de fabrikant zegt dat het pijnloos is. Maar behandeling met handinstrumenten kan desgewenst ook.

Gabriëlle ziet veel cliënten die denken dat hun gebit niet meer te redden is. ,,Na een bezoek aan mij zien ze het vaak rooskleuriger in en hebben ze meer vertrouwen.” Ze ziet ook veel mensen die zich schamen. ,,Mensen hoeven zich niet te schamen voor hun gebit als ze lang niet zijn geweest, niemand hoeft zich voor mij te schamen. Ik veroordeel niemand, het is wat het is.”

Een afspraak maken voor een behandeling? Dit kan via de site of telefonisch.
Meesters in Mondzorg,
Medisch Centrum Leebrug,
Sandelhout 1 in Houten

www.frissegezondemond.nl
T: 06-25 10 25 63

advertentie
advertentie