Madeleine Groenhof in Bijzonder Bos, een herinneringsbos
Madeleine Groenhof in Bijzonder Bos, een herinneringsbos Karin Tim-Mijland
Vakvrouwen in beeld

Via Madeleine Uitvaartzorg: Tastbare herinnering aan een overledene

5 juni 2021 om 13:00 Zakelijk

HEUVELRUG ,,Een tastbare herinnering kan helpen bij de verwerking van een overlijden”, zegt uitvaartbegeleider Madeleine Groenhof van Via Madeleine Uitvaartzorg. ,,Tegenwoordig wordt 60% van de overledenen gecremeerd en dan is er geen graf waar nabestaanden naar toe kunnen. Daar zoek ik samen met de familie een alternatief voor. Dat kan een herinneringsboom zijn, maar er zijn ook andere mogelijkheden.”

Karin Tim-Mijland

Er bestaan speciale herinneringsbossen waar een boom geplant kan worden om een dierbare te herdenken en waar ook de as van de overledene uitgestrooid kan worden. De tastbare herinnering kan ook een sieraad zijn, fotoalbum of een kaars in de vorm van een hart of bloem.

Zo’n tastbare herinnering is per familie verschillend, net zoals de overige uitvaartwensen. ,,Ik kijk per familie wat passend is. Geen familie is hetzelfde. Dat maakt het zo mooi. Ik luister eerst naar de wensen van de familie en draag op basis daarvan verschillende mogelijkheden aan. De familie kiest.” Madeleine hoort weleens van nabestaanden: ,,Dat kan toch niet”. ,,Maar dat kan wel, alles is tegenwoordig mogelijk. Bijvoorbeeld qua vervoermiddel voor de overledene, de kist of wade en de locatie voor de afscheidsplechtigheid. Mensen bepalen zelf waar ze gebruik van willen maken, niets hoeft.” Madeleine werkt indien gewenst ook samen met onder andere afscheidsfotografen, ritueelbegeleiders en rouwbegeleiders.

Aandacht voor de nabestaanden, hun wensen en de uitvaart staan centraal bij Madeleine. ,,Samen met families probeer ik de rouwkaart zo persoonlijk mogelijk te maken. Niet standaard, maar een kaart waar naasten de overledene in herkennen. En ook tijdens de afscheidsplechtigheid probeer ik zo persoonlijk mogelijk te zijn. Geen standaardpraatje of algemeen verhaal. Bloemen leg ik nooit op de grond. Dat vind ik niet mooi en niet respectvol. Het zijn vaak kleine dingen die het verschil maken.” Na elke uitvaart heeft Madeleine een nagesprek met nabestaanden. Dan bespreekt ze hoe zij de uitvaart ervaren hebben en of er nog hulp nodig is om verder te kunnen.

Madeleine heeft vijf jaar ervaring in de uitvaartbranche. In haar beroep als uitvaartbegeleider voelt ze zich helemaal thuis. ,,Het werk past bij mij als mensen-mens. Ik ben oprecht geïnteresseerd in mensen en families voelen dat.”

Madeleine Groenhof van Via Madeleine Uitvaartzorg werkt in de provincie Utrecht. T: 06 -12768723. www.viamadeleine.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie