Marieke van der Zeyst
Marieke van der Zeyst Huid- en Oedeemtherapie

Last van littekens?

26 mei 2021 om 14:57 Zakelijk

HOUTEN Littekens, iedereen heeft ze wel ergens, klein of groot. Bijvoorbeeld door een ongelukje, een operatie of omdat je puistjes hebt gehad. Maar wat als je klachten krijgt van een litteken?

Hoe een litteken er uiteindelijk uit gaat zien, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de diepte en genezing van de wond. Ook de conditie van de huid of gebruik van medicijnen speelt een rol.

Wondgenezing is een complex proces. Zolang dit proces niet wordt verstoord, krijg je een ‘normaal’ litteken. Een normaal litteken is licht van kleur, smal, vlak en voelt soepel.

Wondgenezing in 4 fasen Wondgenezing verloopt in vier fasen: De eerste fase is het stollen van het bloed, er ontstaat een korstje. In de tweede fase gaan de bloedvaatjes rond de wond uitzetten. Er ontstaat zwelling en de wond wordt pijnlijk. In de derde fase groeien nieuwe bloedvaatjes rond de wond. Er ontstaat nieuw weefsel aan de wondranden waardoor de wond sluit. De laatste fase is de rijpingsfase. Deze fase van wondgenezing begint na 21 dagen en kan wel 2 jaar duren. Het litteken verandert in deze fase van dun kwetsbaar rood weefsel in een dun soepel en wit litteken.

Wanneer het genezingsproces van de wond wordt verstoord, kan een litteken klachten veroorzaken. Het litteken krijgt een afwijkende vorm, het wordt dikker of groeit buiten de wondranden. Of het ligt als een deuk in de huid. Ook gaatjes in de huid als gevolg van acne komt door verstoorde wondgenezing. Puistjes zijn bacteriële ontstekingen die het proces van herstel nadelig beïnvloeden.

Onzeker of lelijk Een litteken maakt je misschien onzeker of je vindt het lelijk. Het kan je zelfs beperken bij beweging, omdat het in de buurt van een gewricht zit.

Gelukkig zijn er verschillende behandelmethoden om littekens te verbeteren, te verfraaien en klachten te verminderen.

• Een litteken dat lang rood blijft kan met een laser voor bloedvaatjes worden verfraaid. De roodheid in en om het litteken neemt af, waardoor het litteken minder opvalt.

• Bij een verdikt litteken of littekens die in de huid liggen, is micro-needling of fractionele lasertherapie geschikt om de structuur te verbeteren.

• Een stug litteken dat bewegingsklachten veroorzaakt, maken we soepel met massage- en fasciatechnieken, siliconenpleisters en tape.
• Camoufleren van een litteken is ook mogelijk. Door het aanbrengen van een dekkende en veegvaste crème in de kleur van de omliggende huid is het litteken minder zichtbaar. 

Bij het kiezen van een behandeling is het belangrijk om goed te beoordelen in welke fase van herstel het litteken zich bevindt, en daar de behandeling op aan te passen.

Meer weten? Je bent welkom! Neem contact op via www.jouwhuidtherapeut.nl. Of bel: 088-320 3653. De praktijk is gevestigd in de polikliniek van het St. Antonius in Houten.

advertentie
advertentie