Alieke Zuidhoek
Alieke Zuidhoek Karin Tim-Mijland

Aanvulling op mantelzorg - Gewoon bij u thuis

26 mei 2021 om 12:56 Zakelijk

HOUTEN Het nieuwe bedrijf Gewoon bij u thuis van Alieke Zuidhoek biedt betaalde hulp, ondersteuning en gezelschap om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Dit varieert van (samen) koken tot hulp bij de administratie. Haar werk kan mantelzorgers ondersteunen en ontlasten. Het bedrijf van Alieke is nieuw in Houten: ,,In Houten bestaat dit concept nog niet. Alleen op vrijwillige basis”, zegt Alieke.

 door Karin Tim-Mijland

Waarvoor kunnen klanten bij Gewoon bij u thuis terecht? ,,Mensen kunnen voor veel hulp bij mij terecht, vooral voor hulp bij dagelijkse dingen die ze vaak met familie of buren doen.” Haar hulp is veelzijdig. Bijvoorbeeld een plantje in de tuin zetten, een winkel bezoeken of vervoer naar een huisarts of fysiotherapeut. Ook hulp op de computer, formulieren invullen of de vaatwasser in en uitruimen behoren tot de mogelijkheden. ,,Het is eigenlijk vervangende mantelzorg.” Deze hulp kan incidenteel zijn, maar ook één of meerdere keren per week.

Alieke ziet verschillende voordelen van haar werk: ,,Sommige mensen vinden het lastig vrijblijvend hulp te ontvangen. Als mensen betaalde hulp krijgen, kunnen ze het zelf in de hand te houden, zelf de regie houden. Het brengt ook zekerheid met zich mee, ik plan het in, het is mijn werk, dus ik kom. Voor mantelzorgers is het ook erg belangrijk om die zekerheid te hebben” Alieke vervolgt: ,,De mensen kunnen een lijstje van taken maken. Als ze zich bezwaard voelen dit aan anderen te vragen, dan kan ik dat doen. Ik neem er de tijd voor en het zorgt voor gezelschap en aandacht.”

Alieke werkt al jaren in het basisonderwijs. De laatste drie jaar daarnaast ook als huishoudelijke zorgverlener bij ouderen. Daarin zag ze welke extra hulp mensen zouden kunnen gebruiken. ,,Toen bleek dat mensen hulpbehoevender waren dan je soms zou denken. Mensen bleven zitten met vragen als: ‘Wat ga ik eten vanavond?’ Familie kwam vaak in het weekend langs, de rest van de week zaten ze alleen. Dat zette mij aan het denken en daarmee ben ik aan de slag gegaan. Tijdens de coronapandemie was het vervelend hoe mensen alleen hebben gezeten. Ik was soms de enige die kwam. Dat heeft me geraakt.” Hierdoor besloot ze Gewoon bij u thuis op te richten en haar werk te maken van ondersteuning aan ouderen. ,,Ik bied hulp/ondersteuning, gezelschap en een combinatie hiervan aan. Ook wanneer mensen herstellende zijn van een ingreep of behandeling kunnen ze bij mij terecht.”

Een kennismakingsgesprek met Alieke is kosteloos. Zo’n gesprek heeft meerdere doelen: ,,Dan bekijken we of mensen het prettig vinden dat ik bij ze thuiskom, wat ik voor ze kan betekenen en of het klikt, dat vind ik belangrijk.” De contacten die ze als huishoudelijk zorgverlener had, heeft ze steeds als heel positief ervaren.

Meer informatie:
Gewoon bij u thuis
www.gewoonbijuthuis.nl
e-mail: Info@gewoonbijuthuis.nl
T: 06 18 21 89 49.

Voorlopig werkt Alieke alleen binnen Houten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie