Molenaar was namens de gemeente Houten bij de ondertekening aanwezig.
Molenaar was namens de gemeente Houten bij de ondertekening aanwezig. Annette Stolk

,,Bouwen in Houten-Oost stap dichterbij”

15 maart 2023 om 16:30 Wonen

HOUTEN Volgens wethouder Rosa Molenaar (Volkshuisvesting) is de bouw van 2750 woningen in Houten-Oost een stap dichterbij gekomen. Zij concludeert dit na uitspraken van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) tijdens de ondertekening van de woondeal voor de provincie Utrecht. ,,De locaties voor woningbouw zijn het meest urgent. Dit kan niet alleen binnen de rode contouren.” Molenaar was namens de gemeente Houten bij de ondertekening aanwezig.

door Annette Stolk – de Vries

Minister de Jonge heeft maandag samen met de provincie Utrecht, de U10 gemeenten (samenwerking van 16 Utrechtse gemeenten) en woningcorporaties woningbouwafspraken gemaakt voor de bouw van 83.500 woningen tot en met 2030. Tweederde van de te bouwen woningen moeten vallen in het segment betaalbaar. Voor sociale huurwoningen is dit tot 808 euro per maand, voor middenhuur tot 1000 euro per maand en voor betaalbare koopwoningen geldt een bedrag tot 355.000 euro.

Lobby

Er is het college van Houten alles aan gelegen om de provincie zover te krijgen dat zij toestemming geven voor woningbouw in Houten-Oost. Tot dusver is de provincie fel tegen bouwen in het groen en is zij groot voorstander van binnenstedelijk bouwen. Wethouder Paul van Ruitenbeek (gebiedsontwikkeling Houten-Oost) heeft al diverse gesprekken met de provincie over dit thema gevoerd. Het college van B&W wil inzetten op de bouw van 2750 woningen in Houten-Oost. Dit betekent dus bouwen buiten de zogenoemde ‘rode contouren’. Zij voelt zich daarbij gesteund door de uitkomst van het referendum gehouden in maart 2021. Destijds sprak tweederde van de inwoners van Houten zich uit tegen de plannen van de Ruimtelijke Koers waarbij 4750 woningen gerealiseerd zouden gaan worden door stedelijke verdichting en door hoger te bouwen.

Het Rijk

 ,,Om onze bouwambities te realiseren hebben wij Houten-Oost nodig”, aldus wethouder Molenaar. ,,We hebben inmiddels het Rijk aan onze kant staan. Zij zien ook de noodzaak in van bouwen buiten de rode contouren.” Volgens Molenaar zijn omliggende gemeenten jaloers op Houten. ,,Wij hebben in het verleden al visionair gebouwd met veel groen en ruimte voor de fiets. We willen in Houten-Oost ook gaan voor natuur-en landschapinclusief bouwen. Ik ben ervan overtuigd dat dit mogelijk moet zijn.” 

Verder overleg en uitwerking van de woondeal zal tussen de provincie Utrecht en de diverse gemeenten plaatsvinden aan de ‘Realisatietafels’. Er zal door het college desondanks nog heel wat gelobbyd moeten worden bij de provincie om bouwen in Houten-Oost daadwerkelijk gerealiseerd te krijgen. Wat dat betreft is het ook interessant hoe de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen zal zijn.

advertentie
advertentie