Afbeelding
Provincie Utrecht

Veel belangstelling voor subsidie om binnensteden levendig te maken

Wonen

UTRECHT Negentien Utrechtse gemeenten, waaronder Houten, Bunnik en Wijk bij Duurstede, hebben bij de provincie een subsidieaanvraag ingediend om hun binnenstad, dorpskern of winkelcentrum toekomstbestendig te maken.

Het doel van de subsidieregeling is om de centra levendiger te maken door een betere samenwerking tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en de overheid. Vorig jaar zijn ook al drie gemeenten met een pilot gestart.

MINDER FYSIEKE WINKELS Steeds meer mensen winkelen online. Hierdoor neemt het aantal fysieke winkels af, is er meer leegstand en staat de vitaliteit van deze gebieden al een paar jaar onder druk. De coronacrisis heeft dit proces versterkt waardoor ook horeca, cultuur en toerisme in binnensteden en dorpskernen onder druk staan. Met de subsidieregeling kunnen gemeenten en ondernemers een plan maken om hun binnenstad of dorpskern nieuw leven in te blazen en toekomstbestendig te maken.

STEUNTJE IN DE RUG Gedeputeerde Robert Strijk (Economie) van de provincie Utrecht: ,,Het hart van een stad of een dorp is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor de economie en werkgelegenheid die je daar hebt, maar ook voor de sociale interactie. Het is een plek voor ontmoeting. Het is heel vervelend dat zoveel gemeenten kampen met binnensteden en dorpskernen die door minder retail onder druk komen te staan. Maar we zijn blij dat deze gemeenten samen met hun ondernemers en vastgoedeigenaren plannen maken om de winkelgebieden toekomstbestendig te maken. Onze subsidie geeft een steuntje in de rug. Op die manier kunnen inwoners daar ook in de toekomst winkelen, ontspannen, werken en elkaar ontmoeten.”

PLAN VAN AANPAK Met de subsidieregeling wordt de samenwerking tussen de partijen in binnensteden gestimuleerd. Het is de bedoeling dat deze partijen samen tot een plan van aanpak komen. Er zijn gemeenten die verkenningen uitvoeren om winkelpanden te transformeren, andere hopen de aantrekkingskracht van de winkelstraten te vergroten of winkelgebieden compacter te maken en daarmee de aantrekkelijkheid te vergroten. In alle plannen staat samenwerking tussen de partijen in de centra centraal. De gemeenten hebben nu een jaar de tijd om de plannen uit te werken.

Gemeenten die een subsidieaanvraag hebben gedaan zijn Amersfoort, Baarn, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Leusden, Montfoort, Oudewater, Rhenen, Soest, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en Zeist.

advertentie
advertentie