In Houten staan 40 EnergieVoorbeeldWoningen boordevol informatie en inspiratie voor jouw duurzame huis!
In Houten staan 40 EnergieVoorbeeldWoningen boordevol informatie en inspiratie voor jouw duurzame huis! ERH

Welk huis helpt jou op weg? Drie platforms met info over lokale duurzame huizen en maatregelen

12 augustus 2021 om 07:32 Wonen

HOUTEN Zonne-energie van je eigen dak? Isoleren? Vroeger of iets later is het slim om te kijken wat jij in en aan jouw huis kunt doen om energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Daarbij kan de ervaring van een ander inspiratie en nuttige informatie opleveren. EnergieRijk Houten vertelt waar jij in de buurt deze ervaringen kunt ophalen en zelf kunt delen.

Als je eenmaal hebt besloten om je huis duurzamer te gaan maken en je je gaat verdiepen in de maatregelen die je wilt gaan nemen, loop je vaak tegen een heleboel vragen aan. Wat is een redelijke prijs, welke leverancier levert goed werk, waar moet ik eigenlijk allemaal op letten? Waar kan ik het beste mee beginnen en hoe kan ik nu eens wat meer te weten komen van iemand die al zonnepanelen heeft op het dak of die al vloerisolatie liet aanbrengen?

Voor een antwoord op deze vragen en voor het vinden van een ervaringsdeskundige hoef je tegenwoordig niet ver meer te zoeken. Ook bij jou in de buurt zijn meerdere huiseigenaren die je meer kunnen en willen vertellen en hun verhaal en tips graag met je delen.

EnergieVoorbeeldWoningen In Houten zijn in iedere wijk en soms zelfs daarbuiten hele straten en blokken met hetzelfde type huizen. Tegelijk gebouwd, even groot, zelfde indeling en uit dezelfde materialen opgetrokken. EnergieRijk Houten heeft van veertig woningen in heel Houten, waarvan er tenminste tien maar meestal tientallen dezelfde huizen in de buurt staan, op basis van de oorspronkelijke bouwtekeningen laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om ze te verduurzamen. Ondertussen hebben veel van de huizenbezitters zelf al maatregelen laten uitvoeren of zelf dingen gedaan om de isolatie van de buitenschil van hun huis te verbeteren, energiebesparende apparatuur te installeren of door gebruik te maken van zonne-energie via zonnepanelen of een zonneboiler. Wat ze hebben gedaan, met welke leveranciers of materialen, wanneer, wat het kostte en welke besparingen het opleverde naast andere voordelen in bijvoorbeeld comfort en andere tips delen ze in ervaringsverhalen die naast de onderzoeksrapporten zijn te vinden op energierijkhouten.nl/mijnbuurt/energievoorbeeldwoningen. Op het kaartje zie je 40 oranje huisjes, dit zijn de EnergieVoorbeeldWoningen verspreid over heel Houten, maar met name in de eerder gebouwde wijken in noord, west en oost. Hier staan de wat oudere huizen waarbij in de regel minder isolerende maatregelen en materialen zijn toegepast bij de bouw. Juist hier valt dus nog veel winst te halen met aanvullende isolatiemaatregelen zoals vloer- en spouwmuurisolatie en het plaatsen van modern HR++ glas. Maar ook in Houten-zuid gebeurt veel en worden de daken steeds meer bedekt met zonnepanelen of gaat men over tot het plaatsen van een warmtepomp. Naast de oranje Voorbeeldwoningen zijn er op de kaart ook groene huisjes te vinden: de Inspiratiewoningen met verhaal. Huizen waaraan door de bewoners heel veel is gedaan om ze label A te geven, nul op de meter te maken of om op andere manieren slim om te gaan met energie. De bewoners van de EnergieVoorbeeld- en InspiratieWoningen vinden het meestal ook geen probleem als je ze aanspreekt om meer te horen. Je kunt ook een mail sturen naar info@energierijkhouten.nl dan zorgt EnergieRijk dat je in contact kunt komen met de VoorbeeldWoning van jouw keuze. www.energierijkhouten.nl/mijnbuurt/energievoorbeeldwoningen

SlimmeBuur Naast het Houtense initiatief van de EnergieVoorbeeldwoningen zijn er ook landelijke platforms die de mogelijkheid bieden aan bewoners om allerlei info over ervaringen met het verduurzamen van hun woning te krijgen en delen. Via het platform SlimmeBuur.nl (een initiatief van Klimaatstichting HIER) kunnen buren elkaar adviseren over energie besparen. Op de website vind je een overzicht van Slimme Buren in Nederland die isolatie en zonnepanelen hebben. Ze kunnen je meer vertellen over de kosten, energiebesparing én de uitvoerders. Ook handig, je kunt filteren op postcode, bouwjaar, type woning en energiebesparende maatregel. Zo vind je altijd een Slimme Buur die antwoord geeft op jouw vragen! Op dit moment zijn er al 2600 Slimme Buren in heel Nederland en Houten staat op nummer 13 in de top 30 van woonplaatsen met de meeste Slimme Buren. Naast de mogelijkheid om hier dus informatie te vinden over isolatie of zonnepanelen van mensen bij jou in de buurt kun je ook je eigen huis en ervaringen vermelden op dit platform om zo anderen weer verder te helpen. Help zo elkaar en Houten naar de eerste plaats met de meeste Slimme Buren! www.slimmebuur.nl

Duurzame Huizenroute De Nationale Duurzame Huizen Route is een platform voor iedereen die interesse heeft in duurzaam wonen. Wil je meer weten over het verduurzamen van je huis en comfortabeler wonen? Of staat er een verbouwing op de planning en kijk je naar energiebesparende mogelijkheden? Bekijk de duurzame huizen bij jou in de buurt en kom in contact met een huiseigenaar met een duurzame woning en leer van de ervaringen! Naast zoeken op postcode kun je ook zoeken op bouwjaar, type woning of kenmerk. Ook kun je zoeken op onderwerp en zo huizen vinden op basis van installaties (bijvoorbeeld een specifieke warmtepomp, stadverwarming, balansventilatie met warmteterugwinning, waterbesparing of een energiemonitor om er maar eens een paar te noemen) of woninginrichting (o.a. inductiekookplaat, verlichting, vloerbedekking of zuinige apparaten). De meer dan 1.700 huizen zijn stuk voor stuk inspirerende voorbeelden om zelf aan de slag te gaan.

In Houten zijn ondertussen een kleine twintig woningen aangemeld, maar ook in de directe omgeving (Bunnik, Werkhoven, Odijk, Zeist, Culemborg en Nieuwegein) staan tal van huizen op de kaart.

Het hele jaar door kun je via de website deze huiseigenaren benaderen voor vragen of aanvullende informatie: duurzamehuizenroute.nl. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 30 oktober en 6 november 2021 zijn veel huizen open voor bezoekers. Neem een kijkje op de website of bij iemand thuis en ga in gesprek met de bewoners en andere bezoekers. Met je eigen huis op de site kan natuurlijk ook. www.duurzamehuizenroute.nl

Wanneer bel jij aan?  Een rondje langs een aantal EnergieVoorbeeldWoningen en SlimmBuur-huizen in Houten vertelt ons dat de bewoners geïnteresseerde buren en andere Houtenaren graag te woord staan en dat dit best wat vaker zou mogen gebeuren. Dus voel je vooral niet bezwaard als je meer wilt weten over een woning of maatregel. Het geeft veel energie om anderen te vertellen over extra wooncomfort, slimme vondsten, geldbesparing en duurzame investeringen, dus ze doen het graag. 

Trots op je eigen woning en alles wat je al gedaan hebt? Meld dan je huis aan op de website van de duurzame huizenroute of deel je ervaringen met isolatie, zonnepanelen en leveranciers als slimme buur.

door Duurzaamheid Houten

advertentie
advertentie