Prestatieafspraken 2020 Viveste
Prestatieafspraken 2020 Viveste Annette Stolk

Afspraken over huurwoningen

24 februari 2020 om 11:36 Wonen

HOUTEN Met de prestatieafspraken 2020 willen de gemeente Houten, woningcorporatie Viveste en huurdersorganisatie HuurdersAdviesRaad Houten (HAR) de opgaven in het volkshuisvestigingsbeleid lokaal verankeren. Samen staan ze voor uiteenlopende opgaven: tekort aan betaalbare woningen, de energietransitie, vergrijzing en de toename van kwetsbare inwoners.

door Annette Stolk – de Vries

In de prestatieafspraken staan drie thema's centraal. De inclusieve samenleving, voldoende betaalbare woningen en duurzaamheid. Onder inclusieve samenleving wordt verstaan de uitstroom van maatschappelijke opvang en beschermd wonen, ouderen die langer thuis wonen en leefbaarheid in de buurten. Voldoende betaalbare woningen gaat over de betaalbaarheid van de huren, het toepassen van maatwerk, de nieuwbouwopgaven van sociale woningen en het verkoopbeleid van Viveste. Verduurzaming van de woningvoorraad, de energietransitie, zonnepanelen en voorlichting over energiebelasting vallen onder het hoodstuk duurzaamheid.

BETAALBARE WONINGEN Tot 2040 worden er 1500 sociale huurwoningen bijgebouwd. Viveste onderzoekt de mogelijkheid het Friendscontract uit te breiden. Starters hebben hierbij de mogelijkheid een woning met anderen te delen zodat de huur gedeeld kan worden. De HAR verzoekt Viveste te onderzoeken of het aantal te verkopen woningen naar beneden kan worden bijgesteld.

INCLUSIEVE SAMENLEVING In de prestatieafspraken 2020 staat onder andere opgenomen dat Viveste en de gemeente de mogelijkheden voor uitstoom van jongeren uit Jeugdhulp-met-Verblijf naar een zelfstandige sociale huurwoning gaan onderzoeken. De intentie is om vijf éénpersoonshuishoudens met ambulante begeleiding te huisvesten. Het budget voor leefbaarheid in de buurten wordt daadwerkelijk ingezet ten behoeve van sociale cohesie, veiligheid en netheid.

DUURZAAMHEID De gemeente, Viveste en de HAR committeren zich aan het Energieplan 2020-2025. Huurders van Viveste krijgen de mogelijkheid zonnepanelen te plaatsen. Het streven is om 350 extra systemen te realiseren. ,,Het gaat om een mooi resultaat voor de huurders in de gemeente Houten. En daar mag u ons aan houden", zo laten alle betrokken partijen weten.

advertentie
advertentie