Ben Loth
Ben Loth Liesbeth Aveling

Bevrijd om jezelf te mogen zijn

22 februari 2020 om 14:10 Activiteiten

HOUTEN Bevrijd zijn wij in Nederland, 75 jaar geleden, van overheersing. Wat betekent die vrijheid voor ons nu nog? Vrijheid tot wat? En hoe geven we dat vorm?

Op 2 maart organiseert Amnesty Houten een avond met als centrale vraag: ,,Wat doet racisme en discriminatie met jongeren?" De avond start in Theater Aan de Slinger om 20.00 uur met een film 'Ik alleen in de klas' van Karin Junger (www.aandeslinger.nl) En vervolgens is er een mensenrechtendialoog onder leiding van Ben Loth. Iedereen en met name jongeren zijn van harte uitgenodigd. De toegang is gratis.

BEN LOTH Ben Loth, aangesloten bij Amnesty Nijmegen, werkte jaren als docent maatschappijleer op een middelbare school in Cuijk. Hij vertelt waarom hij zich zo gedreven inzet voor een vrijheid die vrij is van discriminatie. Waaróm hij het gesprek daarover zo belangrijk vindt? Hij, kind van ouders met een heel diverse culturele en religieuze achtergrond (Indisch, Thais, Duits, Boeddhistisch, protestant en katholiek) heeft veel moeite moeten doen om die heel verschillende invloeden van thuis in zichzelf tot een geheel te kneden, tot wie hij is. Daarnaast heeft hij pas op latere leeftijd naar buiten durven brengen dat hij homo is. Rondlopen met een geheim slurpt energie en sluit je af. De vrijheid om jezelf te mogen zijn is een kostbaar goed en wenst hij iedereen toe. Hij zoekt door al die ervaringen als vanzelf de verbinding tussen mensen en de verrijking van de ontmoeting. ,,Want verbinding is de essentie van zijn bestaan", zegt hij, ,,ik belichaam de diversiteit."

Voor zijn inzet tegen discriminatie krijgt Ben op 31 januari 2020 in Nijmegen de Burgemeester Dalesprijs uitgereikt.

Hoe gaat het in zijn werk zo'n dialoog? ,,In de dialoog is het de bedoeling dat we onze verhalen over de dagelijkse werkelijkheid in Houten met elkaar delen en daarmee het verhaal van de film aanvullen. Aan de hand van vragen of stellingen luisteren we naar elkaars ervaringen en meningen. Discriminatie in Nederland? Ja, voor veel mensen is dat nog een deel van de dagelijkse realiteit. Door huidskleur, geaardheid of religie. Het gebeurt niet alleen ver weg. We kunnen er iets aan doen door met elkaar in gesprek te gaan, te verbinden."

Wat boeit Ben zo in het leiden van de dialoog over discriminatie? ,,Ach", zegt hij, ,,we hebben allemaal associaties, over van alles wat er gebeurt. En die associatieve gedachten zijn soms best discriminerend. Zulke gedachten kun je direct omzetten in een mening, of in gedrag, maar je kunt ze ook even tegen het licht houden. Klopt het wel wat ik associeer? Soms zijn associaties schokkend voor jezelf. Niet nodig om je te schamen of schuldig te voelen. Alleen even signaleren "Daar heb je weer een associatie" en vervolgens beslissen wat je ermee doet.

Dat wij 75 jaar vrijheid kunnen vieren is geweldig! Nederland wilde niet overheerst worden, zullen we er dan op toezien dat Nederlanders ook voor elkaar en voor nieuwkomers ruimte blijven maken en respect hebben?"

advertentie
advertentie