Afbeelding
Rina Knopper

Besmet met het plaatjesvirus Albert Heijn Oude Dorp Houten

3 oktober 2020 om 11:04 Winkels

HOUTEN ,, Martijn moet eens weten wat hij allemaal teweegbrengt” roepen de plaatjesdames in koor aan de eettafel bij Nynke. Sinds Albert Heijn Oude Dorp met een unieke spaaractie is begonnen, zijn er in Houten verschillende groepjes aan het sparen en het ruilen gegaan om het in totaal 216 plaatjes tellende boek maar vol te krijgen. Het boek genaamd ‘Groeten uit Houten’ is een uitgifte vanwege het 85-jarig jubileum van het familiebedrijf Steenman.

door Rina Knopper

Het is een komen en gaan bij de woning aan de Wethouder van Rooijenweg ‘op het oude dorp’. Nynke heeft de eettafel vol liggen met lijstjes met doorgekraste nummers en nummers met krulletjes en nummers die nog niet zijn gevonden. ,,Toen een buurvrouw mij een tas met het boek en plaatjes in mijn handen duwde is het begonnen. Ik zei haar wel te willen helpen, maar dat ik de dubbele zou houden. Op een of andere manier kregen meer mensen lucht van deze actie want sindsdien gaat het als een lopend vuurtje door Houten: ‘je moet bij haar zijn’.” 

Ook fietsen plaatjes-koeriers koortsachtig door Houten om her en der begeerde plaatjes in brievenbussen te deponeren. ,,Social media en met name de site ‘Houten helpt’ draagt natuurlijk mee aan het uitbouwen van het ruil-netwerk. Zo kwam ik weer in contact met een broer van een vriendin van vroeger en een vroegere vriend van mijn broer. Leuk om aan de hand van de plaatjes weer oude koeien uit de sloot te halen.”

KATHOLIEK EN PROTESTANT Op de vraag welke plaatjes haar aanspreken twijfelt ze: ,, ik vind bijna alle plaatjes leuk, het is een breed overzicht van Houten door de jaren heen. Het boek zelf is kwalitatief hoogwaardig en de foto’s zijn heel divers. Je ziet de gevels van de bakkers, de slagers en de supermarkten. Van alles 2, want als je katholiek was ging je voor je boodschappen naar Steenman, van der Wielen en Ploeg en de protestanten gingen naar Van Hal, Bom en van Zijl. Zo ging dat nu eenmaal vroeger in het dorp. Maar als ik dan toch moet kiezen vind ik 128, het voormalige plein met de oude auto’s erop geparkeerd leuk en 129, omdat Nel en Henk Steenman daar voor hun nieuwe winkel poseren.”

,, Oh ja: dat is nog iets: echt iedereen wil weten wie die baby is die op plaatje 98 staat met Burgemeester Pistorius. De 7000e inwoner… die moet nu 53 jaar zijn.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie