Nieuw kaartje over de mogelijke zone van de vierde aanvliegroute voor Schiphol
Nieuw kaartje over de mogelijke zone van de vierde aanvliegroute voor Schiphol Stop4deroute

Gemeenteraad Houten wil geen extra aanvliegroute Schiphol boven Houten

16 maart 2023 om 11:48 Verkeer en vervoer Tips van de redactie

HOUTEN Een ruime meerderheid in de gemeenteraad van Houten is tegen een vierde aanvliegroute voor Schiphol die mogelijk over of nabij de gemeente Houten zal leiden. Susan van Erp (GroenLinks) en Anneke Dubbink (PvdA) dienden in de raadsvergadering van 14 maart een motie in waarin zij het college van B&W oproept tegen de voorgenomen aanvliegroute in actie te komen. Alle partijen in de gemeenteraad, behalve de VVD, ondersteunden deze motie.

door Annette Stolk – de Vries

Om de aanvliegroutes naar Schiphol korter te maken en meer ruimte in het luchtruim te creëren heeft minister Harbers (Infrastructuur) voorgesteld om het luchtruim boven Nederland opnieuw in te delen, met als gevolg het toevoegen van een vierde aanvliegroute. Deze route zal over Gelderland en Utrecht en mogelijk dus boven Houten komen te liggen. Volgens de minister moeten kortere aanvliegroutes de uitstoot van CO2 en stikstof verminderen. De komende twee tot drie jaar zullen de plannen nader worden uitgewerkt. De provincie Utrecht gaat namens alle gemeenten meedenken over de plannen. Dubbink: ,,Wij willen ervoor zorgen dat Houten hier actief aan mee gaat doen. De boodschap: de geplande vierde aanvliegroute mag niet zorgen voor extra geluidsoverlast en milieuvervuiling.”

ZORGEN

Bij partijen in de gemeenteraad bestaan vooral grote zorgen over de hoogte waarover de vliegtuigen overkomen. Van Erp: ,,Vervuilende uitstoot en geluidsoverlast nemen sterk toe wanneer vliegtuigen lager vliegen. De eerste plannen voor de extra aanvliegroute laten een route zien die lager dan 2.7km ligt; op deze hoogte hebben de gemeenten onder de route veel overlast.” De vrees bestaat ook dat met een vierde aanvliegroute voor Schiphol de weg openligt om het aantal vluchten te vergroten.

TEGEN

Hoewel Eef Stiekema (VVD) de motie sympathiek vond stemde hij toch tegen, omdat er onjuistheden in de motie zouden staan. ,,Natuurlijk is de VVD ook tegen een toename van geluidsoverlast, maar de vierde aanvliegroute is juist bedoeld om ervoor te zorgen dat vliegtuigen in een soort glijvlucht richting Schiphol kunnen vliegen. Dit zal juiste een positieve invloed hebben op de milieubelasting.” Stiekema is ook niet bang voor een effect op het aantal vliegbewegingen. ,,Het Rijk is juist bezig het aantal vliegtuigbewegingen van 500.000 naar 440.000 terug te brengen.”

De fractie van de VVD stemde uiteindelijk als enige tegen. De motie werd met 27 stemmen voor en drie stemmen tegen aangenomen.

Lees meer over de Kerngroep Stop4deroute hier

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie