Gerard Hop (li) en Dirk Jan Oudshoorn bij een gedeelte van de modelspoorbaan, hopend op een goede plek en zichtbaarheid.
Gerard Hop (li) en Dirk Jan Oudshoorn bij een gedeelte van de modelspoorbaan, hopend op een goede plek en zichtbaarheid. Irene van Valen

Houtense Modelspoor Club zoekt een andere ruimte om hun eigen wereld te blijven creëren

13 mei 2023 om 16:30 Verenigingen Tips van de redactie

HOUTEN De Houtense Modelspoor Club zoekt een andere ruimte om hun gezamenlijk hobby voort te zetten, want de huidige zolder krijgt over een jaar een nieuwe beheerder. Clublid Dirk Jan Oudshoorn vertelt: ,,Het is onzeker of we mogen blijven. Daarom zoeken we een andere plek en hopen daarmee onze zichtbaarheid en bekendheid te vergroten.”

Irene van Valen

De zolder die de club nu gebruikt is vijf bij zeven meter. ,,Een andere ruimte mag een zolder of een kelder zijn met in ieder geval hetzelfde formaat of groter. Daarbij is een constante temperatuur belangrijk en het mag er niet vochtig zijn. Uiteraard hebben we elektriciteit nodig en een toilet zou prettig zijn”, stelt Oudshoorn. De club bouwt een modelspoorbaan rond het thema ‘Houten in de jaren zeventig’ en voelt een nauwe band met anderen die zich bezighouden met het verleden. Op het Cultuurfeest van 8 maart ontmoetten zij verschillende mensen die de zolder bezochten, zoals Axel Eerdmans en wethouder Wouter van den Berg met een kleine delegatie. ,,Dat zijn waardevolle bezoeken, want men denkt mee en ziet ons als onderdeel van het verenigingsleven”, zegt Oudshoorn.

(tekst loopt door onder de foto)


Het pronkstuk van Dirk Jan, de kerktoren - Irene van Valen

TENTOONSTELLING

Door te verhuizen hoopt de club hun zichtbaarheid te vergroten. Clublid Gerard Hop vertelt: ,,Onze huidige locatie is ongeschikt om bezoekers te ontvangen, terwijl mensen ons wel willen bezoeken.” Oudshoorn vult aan: ,,De enige manier om nu zichtbaar te worden, is door een tentoonstelling te bouwen in bijvoorbeeld het gemeentehuis. Denk aan een tentoonstelling over de vier stations die Houten door de jaren heen had. We bouwden het Oude Stationsgebouw al na, daarnaast kunnen we het oude en vernieuwde station in het centrum en station Castellum nabouwen. Geef ons een jaar.”

TAKEN

De club bestaat uit acht leden van 40 tot ruim 80 jaar. Zij werken thuis en op de zolder, mits zij voor de veiligheid met minimaal twee personen zijn. Ieder heeft eigen taken: sommigen bouwen de huizen en gebouwen, anderen houden zich bezig met het groen en de bomen en weer anderen buigen zich over de elektra en automatisering. De baan is in gezamenlijk eigendom; het rollend materieel is privé-eigendom.

(tekst loopt door onder de foto)


Verschillende panden aan het plein in het Oude Dorp - Irene van Valen

GROEI

Nieuwe leden zijn welkom. Oudshoorn legt uit: ,,De contributie bedraagt €20,-. Je hoeft geen verstand van modeltreinen te hebben. We leren je alles. Wel moet je bereid zijn tot compromissen, want we bouwen de baan samen. Wij beloven gezelligheid en wisselen kennis en ervaringen uit. Hier delen we onze hobby.” Hop vult aan: ,,Je vergeet je zorgen en ontspant bij het lage werktempo.” Het geluid van een stoomlocomotief vult de ruimte. Oudshoorn vindt het een fantastisch geluid en ervaart de techniek als grandioos. Hij toont een modelstoomtrein van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. In werkelijkheid is die enorm groot en een jaar jonger dan hijzelf is.

(tekst loopt door onder de foto)


Het zo bekende gebouw bij de Standerdmolen, de oude Maalderij - Irene van Valen

EXCURSIES

Naast het bouwen aan de baan, organiseert de club excursies. Denk aan het bezoeken van een zusterclub in Bilthoven, Miniworld in Rotterdam en de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. De leden dromen van een bezoek aan de grootste modelspoorbaan ter wereld, Miniatur Wunderland Hamburg en Bochum Miniatur staat genoteerd. Voor informatie over de Houtense Modelspoor Club mail je Dirk Jan Oudshoorn: diedzjee55@gmail.com.

Overzichtsfoto van een van de vier hoeken van de baan
Oude plekken komen hier tot leven
Bekende restaurants vonden hun plek op de modelspoorzolder
Het werk is gedetailleerd tot in de tuinen
Overzicht over het Oude Dorp
Op de voorgrond zelf gebouwde bekende plekken, op de achtergrond een overzichtsfoto van Houten
Mensen, bussen, parasols, bomen en meer straatmeubilair maken het geheel af
De sfeer van iedere plek wordt zo goed mogelijk benaderd
De Brink in Schalkwijk
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie