Kassem en Maysoen Barazi verheugen zich op het Suikerfeest
Kassem en Maysoen Barazi verheugen zich op het Suikerfeest Irene van Valen

We verdienen een feest

Religie

HOUTEN De ramadan is voorbij. Het ging snel in de ogen van echtpaar Kassem en Maysoen Barazi. ,,Het was een rustige maand. Voor wie werkt is de ramadan zwaarder. Nu volgt het Suikerfeest, want we hebben de ramadan succesvol en in goede gezondheid afgerond.”

Irene van Valen

,,Al mogen wij weer eten, we eten niet meteen veel. Dat is na het vasten niet wijs”, zei Maysoen. Ze legde uit: ,,Het Suikerfeest start na het feestgebed om 07.00 uur in de moskee. Iedereen mag daarbij aanwezig zijn, van jong tot oud, want het is een feestelijke ontmoeting met elkaar als start van drie feestdagen.

FAMILIEBEZOEK Na het gebed in de moskee, bezoeken jongeren hun ouders en grootouders. De tweede dag draait dat om, dan bezoeken ouders hun kinderen en andere familieleden. Op de derde dag bezoekt iedereen de buren en vrienden. Iedereen bakt koekjes en lekkers, dat vooral bestaat uit dadels, walnoten en pistache. ,,Al maken we allemaal dezelfde soort koekjes, ze smaken bij iedereen anders”, lachte Maysoen.

AANMOEDIGING Voor kinderen is het feest extra speciaal, want zij dragen nieuwe kleren. Dat kochten zij tijdens de ramadan en lag klaar voor het Suikerfeest. Zij krijgen ook geld van alle familieleden ter aanmoediging en als beloning voor het meedoen aan de ramadan. ,,Ze zijn altijd zo blij”, zei Kassem.

GEMIS Hoewel het een feest van samenzijn is, voelen Kassem en Maysoen ook gemis. ,,Onze familieleden wonen verspreid over de wereld. Twee van onze vier kinderen wonen in Nederland. Het gemis aan dierbaren maakt het Suikerfeest minder feestelijk. Daarbij missen we ook ons land Syrië, waar iedereen het feest viert en kinderen veel buiten doen. Vergelijk het met Koningsdag, alleen dan minder groots georganiseerd.

advertentie