Fietsen over de Lekdijk, met zicht op Lunet aan de Snel links op de voorgrond en Schalkwijk op de achtergrond
Fietsen over de Lekdijk, met zicht op Lunet aan de Snel links op de voorgrond en Schalkwijk op de achtergrond TS

Doortraproutes rond Schalkwijk en Houten klaar voor gebruik

29 juli 2022 om 07:44 Recreatie

HOUTEN In de gemeenten Houten, Nieuwegein en Veenendaal zijn de eerste Doortraproutes klaar. Doortraproutes zijn toegankelijke fietsroutes van ongeveer 25 km over ruime paden met onderweg veel groen. Op deze routes kunnen senioren genieten van een rustige fietstocht met weinig obstakels en relatief veilige oversteekpunten. In deze drie gemeenten zijn er nu in totaal zeven Doortraproutes klaar voor gebruik. 

Het landelijke programma Doortrappen, ontwikkeld door het Ministerie van I&W, wil dat senioren zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Om dat te bereiken worden in Doortrappengemeenten diverse activiteiten georganiseerd. Op dit moment telt onze provincie twaalf van zulke gemeenten. Tijdens de activiteiten kunnen de deelnemers bijvoorbeeld hun fiets laten checken door een fietsenmaker, oefeningen leren om fit te blijven, een fietsvaardigheidsparcours afleggen of samen een fietstocht maken.

KENMERKEN VAN EEN DOORTRAPROUTE Doortraproutes hebben een aantal kenmerken waardoor ze geschikt zijn voor een rustige en ontspannen fietstocht. De routes gaan over rustige wegen die het liefst autoluw zijn. Daarnaast zijn ze voldoende breed in verhouding tot de drukte op de wegen, wordt er gezocht naar ‘vergevingsgezinde’ randen en bermen (waardoor een stuurfout niet meteen tot een ongeluk leidt) en staan er het liefst geen paaltjes of andere obstakels op de route. Uiteraard wordt ook de kwaliteit van het wegdek meegenomen en worden steile hellingen vermeden.

De kruispunten krijgen ook extra aandacht. Op Doortraproutes liggen voornamelijk rustige kruispunten met voldoende zicht bij het oversteken. Het laatste, maar zeker niet minst belangrijkste, kenmerk van een Doortraproute is dat de route in een aantrekkelijke omgeving ligt met voldoende afwisseling in het landschap. Door deze kenmerken toe te voegen aan de routes wordt er rekening gehouden met de veranderende capaciteit van de oudere fietser.

GETEST DOOR VRIJWILLIGERS De Doortraproutes zijn, in opdracht van provincie Utrecht, samengesteld door Veilig Verkeer Nederland (VVN) en getest door vrijwilligers uit de Doortrappendoelgroep. De ervaringen en suggesties van deze vrijwilligers zijn door VVN meegenomen in de definitieve versie van de routes. De routes bestaan uit een routekaart met knooppunten, routebeschrijving en GPX-bestand. Alle Doortraproutes in provincie Utrecht zijn online en gratis beschikbaar voor iedereen. 

DOORTRAPROUTES IN NIEUWEGEIN EN HOUTEN In onze regio liggen er vier routes. De eerste Nieuwegeinse route (Laagraven – 25 km) laat u de verschillende kanten van de stad ontdekken waarbij water en groen, beschermde dorpsgezichten en moderne gebouwen elkaar afwisselen. De tweede route Lek en Linieroute – 29 km geeft een goed beeld van het militair erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De derde route Schalkwijk – 25 km is een landelijke en waterrijke route.

De Doortraproute in Houten is 28 km en gaat recht door Houten, door het landelijke gebied van Schalkwijk en Tull en ’t Waal en brengt de fietser in het erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Doortraproute
advertentie
advertentie