Kampvuur
Kampvuur Rina Knopper

Samen de zomer delen: pop-up camping in Tull en ‘t Waal

10 augustus 2021 om 15:48 Recreatie

TULL EN ‘t WAAL Samen de zomer delen op Fort Werk aan de Waalse Wetering, een positieve ‘fortwachtster’ en een groep enthousiaste vrijwilligers. Dat zijn de ingrediënten die hebben geleid tot de pop-up natuurcamping die een kleine maand is neergestreken op en rond het Fort. Van 19 juli t/m 11 augustus huisvestte het fort een heuse camping met het motto: voor elkaar en door elkaar. Nu de kampeerperiode ten einde loopt, blikt Maria van Dongen, mede initiatiefneemster, terug over het hoe en waarom en misschien volgend jaar weer?

door Rina Knopper

Het fort is natuurlijk een perfecte plek om uit te waaien, bij te komen, elkaar te ontmoeten en inspiratie op te doen. Midden in het land, maar toch weg van alles. Een prachtig uitzicht zorgt voor de rest. En een perfecte plek om mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen met elkaar te verbinden. Want dat was het uitgangspunt van dit idee: door middel van samen doen elkaar beter leren kennen. Een oplossing voor mensen met een kleine beurs of mensen die door corona even niet op vakantie kunnen. En dat is gelukt, in het weekend van 31 augustus verbleven er ruim 50 mensen op de camping.

Maria van Dongen vertelt: ,,Ik ken Lydia van Maurik, zij is de initiatiefneemster en huurster van het Fort, zij vindt het belangrijk dat mensen zich verbinden met hun omgeving en met elkaar. Echt oog hebben voor alles wat leeft: mensen, dieren en planten. Zo is het Fort uitvalsbasis van de ‘Bokkenpiloot’ maar Lydia verhuurt het Fort ook aan andere creatievelingen, sportievelingen en artiesten voor kleinschalige activiteiten en evenementen. Zij heeft tijdens de coronaperiode een aantal mensen, waaronder mij, bij elkaar getrommeld om te brainstormen over wat nog wél kan in de zomer. Als er zich een goed idee zou voordoen konden wij dat deze zomer uitproberen. Ik had altijd nog de wens om zoals vroeger ‘op kamp’ te gaan. Je weet het wel, met je eigen beker met een de pleister met je naam erop. Toen was het idee voor deze camping snel geboren.”

Wat is een pop-up community camping? Dat is een plaats voor ontmoetingen, inspiratie en het doen van allerlei leuke creatieve activiteiten, met het fort als uitvalsbasis. Speciale activiteiten, workshops, vleermuizenspot-nachtwandeling. Het ‘familiediner’, silent disco, koken of voor je laten koken bij de gezellige gezamenlijke buitenkeuken en natuurlijk een kampvuur. En wat vooral belangrijk is: het hanteren van schappelijke prijzen en heel veel enthousiaste vrijwilligers die allemaal geloven in dit concept. Aan de hand van de reserveringen is er een plan gemaakt zodat mensen die iets minder geld te spenderen hebben toch ook konden kamperen. En voor de mensen die (tegen een meerprijsje) zin hadden in comfort, waren er twee volledig ingerichte tenten ingericht.

,,Wat wij voor ogen hadden is gelukt” vertelt Maria verder. ,,Wij hebben bijvoorbeeld twee expats uit China mogen ontvangen. Zij zijn na jaren te hebben gewerkt in China, naar Nederland geëmigreerd en wonen nu op een flat in Overvecht. Zij hebben beiden gestudeerd, maar kunnen momenteel nog niet zoveel met hun papieren. Door dit alles kennen zij bijna niemand in hun woonomgeving. Zij hebben hier gelogeerd en zijn zelfs in contact gekomen met andere gasten die in Overvecht wonen. Zij hebben zich verwonderd over de gezelligheid en de warmte. Toen zag ik: het klopt dus echt.”

,,Ik heb altijd de drang gehad om een community te starten. Een voorbeeld: tijdens mijn middelbare school op College de Heemlanden werd de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan een reis naar Taizé, een plaats waar leeftijdsgenoten uit verschillende landen elkaar ontmoeten. Kamperen op de heuvel van een klein Frans dorpje, waar een eenvoudige maar ruime kerk is gebouwd. Je wordt daar gastvrij ontvangen door broeders van verschillende nationaliteiten en achtergronden. Zij leven daar in eenvoud en komen drie keer per dag samen in de kerk voor gebed. Ik zag en merkte ook zelf dat jongeren tot zichzelf komen, dat een fijne community rustgevend werkt. Het is een bijzonder afsluiting van het schooljaar geweest. Tijdens mijn christelijke jeugd heb ik het idee om ‘ergens’ bij te horen heel fijn gevonden.

Van Dongen is nu docent aan de Hogeschool Utrecht en trainingsacteur. ,, Als docent heb ik regelmatig met kinderen te maken gehad die ‘net buiten de boot vielen’. Vanuit die positie heb ik gemerkt dat deze manier van omgang met mensen hun iets kan brengen. Dan ontwikkelen ze zich op een andere manier. Samen dingen doen, lekker in de natuur. Wat ook heel goed heeft gewerkt, is dat de vrijwilligers allemaal dezelfde bedoeling hebben en gelijkgestemd zijn. Alleen mensen die het concept snappen, kunnen ook belangeloos meewerken.”

Op de vraag of er volgend jaar weer een pop up community camping op het Fort zal zijn, kan Maria nog geen uitsluitsel geven. ,, Het zal in ieder geval voor de organisatie wat relaxter zijn, dan is het wiel al uitgevonden.”

Gezamenlijk aan tafel
Welkom!
Het campingterrein van bovenaf
In het fort
Hout sprokkelen
In het fort
Kampvuur
De teckel
advertentie
advertentie