Hoofdkantoor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
Hoofdkantoor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden TS

Uitslag Waterschapsverkiezingen laat (nog) langer op zich wachten; wordt vrijdagavond

16 maart 2023 om 22:22 Politiek

REGIO Op dit moment zijn er nog nauwelijks uitslagen van waterschappen bekend gemaakt. Waterschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) zou vanavond om 19:30 uur met de uitslag komen, maar laat net weten dit te moeten uitstellen. Het Centraal Stembureau van HDSR heeft besloten om de voorlopige uitslagen op lijstniveau pas af te geven als alle gemeenten binnen zijn. ,,Dit is helaas nu niet het geval. Enkele gemeenten geven aan meer tijd nodig te hebben voor het tellen van de stemmen”, aldus een woordvoerder. Wanneer de bekendmaking van de uitslagen volgt is op dit moment niet te zeggen.

UPDATE 22 UUR

Op vrijdag 17 maart 2023 om 19.30 uur maakt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de voorlopige uitslag (op lijstniveau) van de waterschapsverkiezing 2023 bekend. Deze bijeenkomst in het hoofdkantoor van het waterschap (Poldermolen 2 in Houten) is openbaar (inloop vanaf ca. 19 uur).
De bekendmaking vindt een dag later plaats dan gepland omdat enkele gemeenten aangaven meer tijd nodig te hebben om, naast de stemmen voor de provinciale statenverkiezingen, ook de stemmen voor waterschapsverkiezingen te tellen. Zodra de voorlopige uitslag op lijstniveau bekend is gemaakt, staat de informatie ook op de website van het hoogheemraadschap.

De Unie van Waterschappen (overkoepelend orgaan van alle waterschappen) stelde om 17 uur op basis van de uitslagen van 12 van de 21 gemeenten, dat de BoerBurgerBeweging ook bij de waterschapsverkiezingen grote winst te lijkt te gaan behalen. Ook WaterNatuurlijk en de PvdA lijken goed te scoren. 50plus, CDA en VVD blijven achter en verliezen zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2019. Dit beeld is op te maken uit de gegevens van 12 van de 21 waterschappen.

Veel waterschappen hebben nog niet alle uitslagen doorgekregen van de gemeenten. Het stemmen tellen gaat langzamer dan gebruikelijk bij verkiezingen. Dit heeft meerdere redenen. Vermoeidheid van de tellers, het grote aantal partijen en dus grote stembiljetten en de hoge opkomst zijn mogelijke oorzaken.

BBB boekt winst

De voorlopige uitslagen die al binnen zijn laten zien dat BBB de grootste partij wordt in tenminste 6 waterschappen. BBB deed voor het eerst mee bij alle waterschappen en komt vooralsnog overal binnen met zetels. WaterNatuurlijk, een samenwerkingsverband tussen GroenLinks, D66 en Volt voor de waterschappen, kent ook een goede verkiezingsuitslag. De partij lijkt in ieder geval in 4 waterschappen de grootste te worden. Ook PvdA lijkt zetels te winnen in de waterschapsbesturen. Het CDA lijkt daarentegen veel zetels te verliezen. Ook VVD en 50Plus blijven achter ten opzichte van de resultaten in 2019.

Omdat er nog maar weinig uitslagen binnen zijn, valt er nog geen opkomstcijfer op te maken. De opkomst van de gegevens van 12 waterschappen loopt uiteen van 47 tot 59 procent.

Kuun Jenniskens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie