Afbeelding
Provincie Utrecht

Tussenstand zetelaantal voor Provinciale Staten Utrecht

21 maart 2019 om 09:11 lokaal

REGIO Na het tellen van de stemmen van 24 van de 26 gemeenten eindigen GroenLinks en VVD op nummer één in de provincie Utrecht. Beide partijen behalen 8 zetels. Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) is met 6 zetels de derde partij geworden. Op de uitslag van Bunnik en Leusden wordt nog gewacht.

Zoals het er nu naar uitziet blijven alle zittende partijen zitting houden in Provinciale Staten van Utrecht. Het politieke landschap wijzigt echter wel met de komst van FvD (6 zetels) en DENK (1 zetel). Voor het overige zijn de zetels als volgt verdeeld: D66 en CDA 5 zetels, PvdA 4 zetels, ChristenUnie 3 zetels, PVV, SP, Partij voor de Dieren en SGP behalen 2 zetels en 50-PLUS behoudt haar ene zetel. U26 GEMEENTEN komt niet in de Staten. Alle voorlopige uitslagen zijn per gemeente en voor de hele provincie te vinden op www.kiesjouwutrecht.nl.

HOGERE OPKOMST Van de 968.323 kiesgerechtigde inwoners van Utrecht gaf ruim 60% gehoor aan de oproep om te gaan stemmen. Dit aantal is bijna 8 % hoger dan in 2015.

DUIDING VOORLOPIGE UITSLAG Op vrijdag 22 maart om 14 uur reageren de politieke partijen op de voorlopige uitslag tijdens een duidingsbijeenkomst in het Provinciehuis. Tijdens deze bijeenkomst wordt onder meer besproken wat de partijen van de uitslag vinden en wat dit betekent voor het vormen van een nieuw dagelijks bestuur van de provincie Utrecht met bijbehorend programma. De openbare bijeenkomst is live te volgen via www.stateninformatie.provincie-utrecht.nl

DEFINITIEF Op 25 maart om 10 uur maakt de heer van Zanen, burgemeester van Utrecht en voorzitter van het centraal stembureau, de definitieve en daarmee officiële uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen, bekend in het Provinciehuis. Deze bijeenkomst wordt live gestreamd via www.stateninformatie.provincie-utrecht.nl

Publicatie: 21 maart 2019, 08.30 uur

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie