Frans Bromet maakte een film over het burgerberaad in Zeist. Ook burgemeester Koos Janssen komt aan het woord.
Frans Bromet maakte een film over het burgerberaad in Zeist. Ook burgemeester Koos Janssen komt aan het woord. Frans Bromet

Het Zeister Model voor burgerparticipatie uitgelegd in een film

Politiek

ZEIST/HOUTEN De nieuwe coalitie verwees tijdens de presentatie van het akkoord vorige week naar de manier waarop het lokale bestuur in Zeist de burger had betrokken bij bezuinigingen. Hoe werkt dit? De gemeente Zeist liet daar een korte film over maken door Frans Bromet.   

In Zeist werd in januari 2021 een Inwoners Advies Commissie opgericht, bestaande uit 150 gelote inwoners. In zes themagroepen bedachten en bespraken zij samen wat ze belangrijk vinden voor een goed leven in Zeist. En ze kwamen samen tot ideeën om te besparen. Iets dergelijks zien ITH, NatúúrlijkHouten, VVD en SGP ook voor zich. In de film hieronder vertellen burgers kort over hun bijdrage:

BEGROTING De coalitie heeft veel ambitieuze plannen en tijdens de presentatie van het akkoord afgelopen maandag werd dan ook de vraag gesteld waar dat van betaald gaat worden. De coalitie wil voor de jaren 2023, 2024 en 2025 een sluitende begroting opstellen en samen met inwoners bepalen waarop bezuinigd zal gaan worden. Hiervoor noemde Zandbergen het ‘Zeister Model’ als inspiratie.

advertentie
advertentie