Afbeelding
Annette Stolk

D66 trekt steun voor plannen Ruimtelijke Koers Houten in

19 maart 2021 om 19:12 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN Naar aanleiding van de uitslag van het referendum over de Ruimtelijke Koers heeft D66 besloten haar steun voor de plannen van de Ruimtelijke Koers in te trekken.

door Annette Stolk – de Vries

,,De uitslag van het referendum is duidelijk: een grote meerderheid van onze inwoners heeft zich uitgesproken tegen de Ruimtelijke Koers. Daarmee is er onvoldoende steun om met deze visie aan de slag te gaan”, laat de D66 fractie in een bericht op sociale media weten. ,,De afgelopen weken hebben wij campagne gevoerd voor de Ruimtelijke Koers, omdat Houten daarmee beter, socialer en mooier wordt. Deze overtuiging hebben wij nog steeds. Maar wij hebben een groot deel van de inwoners daarvan niet kunnen overtuigen. En dat is wel nodig bij een visie waar we de komende twintig jaar mee gaan werken.”

IN GESPREK D66 zal het college vragen om weer met de inwoners in gesprek te gaan en daarbij goed te luisteren. Ze verzoeken het college om met een aangepaste visie te komen van de Ruimtelijke Koers die op meer steun kan rekenen. D66 laat verder weten dat de uitgangspunten van de Ruimtelijke Koers hun dierbaar zijn. ,,We willen veel betaalbare woningen bouwen voor jongeren en starters. Passende woningen voor ouderen. Zo duurzaam mogelijk. We willen zuinig zijn op het open groene landschap. Zorgen voor een gezonde leefomgeving en inwonersinitiatieven ruimte geven. En de kwaliteit van het bestaande Houten versterken.” De partij zegt uitstel pijnlijk te vinden nu de woningnood bij jongeren, starters en senioren hoog is. Maar zo luidt hun conclusie: een visie werkt alleen als inwoners die waarderen en steunen. Het is nu aan de raad en het college om hier aan te werken.

PLAN B Het besluit om de steun voor de Ruimtelijke Koers in te trekken is vanochtend in een fractieoverleg genomen, laat fractievoorzitter Marcel van Gooswilligen weten. ,,Wij vonden de uitslag van het referendum zo duidelijk, zeker ook gezien het opkomstpercentage, dat we dit besluit hebben genomen. We willen ons besluit nu naar al naar buiten brengen. Enerzijds omdat we eruit waren, anderzijds omdat we hopen dat andere partijen nu ook over een plan B gaan nadenken.” De partijen (VVD, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en het CDA) die op 21 januari samen met D66 hadden ingestemd met het voorgenomen besluit over de Ruimtelijke Koers, zijn eerder vandaag door Van Gooswilligen op de hoogte gebracht. 

RESPECTEREN Houten Anders! heeft gisteren al laten weten de uitslag van het de uitslag van het referendum te zullen respecteren. ,,Het moment is aangebroken dat alle partijen naast de kiezers gaan staan om te komen tot een betere Houtense Koers”, lieten zij in een persverklaring optekenen. Ook de SGP riep het college al op de plannen van de Ruimtelijke Koers van tafel te halen en met een beter plan te komen.

Op 30 maart staat het duidingsdebat over de uitkomst van het referendum op de agenda van de gemeenteraad.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie