Ellen Standhardt – Jonkers
Ellen Standhardt – Jonkers Familie Standhardt

Terugblik op 2020: Ellen Standhardt – Jonkers initiatiefnemer van het referendum over de Ruimtelijke Koers

29 december 2020 om 11:36 Politiek

HOUTEN Politiek gezien was 2020 een bewogen jaar. Eén van de dossiers die veel discussie losmaakte was de Ruimtelijke Koers. De plannen van het college voor de bouw van 5.800 woningen. Veel zienswijzen en bezwaren volgden op deze plannen. Er kwam zelfs een petitie en een verzoek voor een raadgevend referendum. Ellen Standhardt – Jonkers was één van de initiatiefnemers.

Annette Stolk – de Vries

,,Hoe ik terugkijk op 2020? Het jaar 2020 dreigde van mij iets te maken wat ik helemaal niet wil zijn: een boze burger. Toen ik de plannen van de Ruimtelijke Koers las kon ik mijn ogen niet geloven. Ik kon niet geloven dat Houten zo verkwanseld werd en dat een groot deel van de gemeenteraad deze plannen steunde.”

Een gevoel van machteloosheid bekroop Ellen, omdat alles vast al in kannen en kruiken zou zijn. Dat gevoel van machteloosheid, ongeloof en teleurstelling dreigde de overhand te krijgen. ,,Toen bedacht ik mij wat mijn ouders ons hadden geleerd: ga niet zitten mokken als iets je niet bevalt, maar probeer er iets aan te veranderen.” Samen met broer Rino Jonkers en Jolanda Wijsmuller start zij een petitie en later volgt het verzoek tot een raadgevend referendum.

De initiatieven leverden vele positieve reacties op van inwoners. ,,Als ik boodschappen doe ben ik twee keer zo lang onderweg.” Kaarten, chocoladeletters, bloemen, vele vormen van steunbetuigingen kwamen haar kant op. “Het starten van de petitie en het referendumverzoek leverde veel positiviteit op. Dat is het mooie dat ik in 2020 heb ontvangen.”

Vooruitkijkend naar 2021 hoopt Ellen dat er weinig boze burgers in Houten zullen zijn. “Ik hoop dat de volksvertegenwoordigers de mensen serieus nemen. Daar maak ik mij echt zorgen over. Ik doe wat ik kan doen als betrokken burger en ben blij met de weerklank die ik hoor en vind. Breng eerst voldoende de woonwensen en woonbehoeften van de inwoners in kaart. Waarom toch die haast? Waarom het besluit niet uitstellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022, zodat burgers zich erover kunnen uitspreken?

Drie keer heeft Ellen ingesproken tijdens de Rondetafelgesprekken. ,,Ik was onder de indruk van de deskundigheid van de insprekers. Het gevoel van machteloosheid dat soms bij burgers leeft begrijp ik nu. Het vertrouwen in de overheid, dat ik zelf zo graag heb, is bij veel mensen momenteel weg. Ik hoop dat alle inspanningen een verandering laten zien in 2021. Dat de gemeenteraad een pas op de plaats maakt en eerst goed gaat onderzoeken wat de burgers echt willen. Laten we het unieke van Houten in stand houden.”

advertentie
advertentie