Afbeelding
Ton Dijkstra

Gemeenteraad Houten stemt in met verbod op carbid schieten

2 december 2020 om 17:09 Politiek

HOUTEN De gemeenteraad heeft dinsdagavond 1 december ingestemd met een voorstel van het college om tijdens de komende jaarwisseling het carbid schieten in de gemeente Houten te verbieden. Aanleiding voor dit besluit is dat met het algemeen tijdelijk vuurwerkverbod een toename van de verkoop van carbid is gesignaleerd.

door Annette Stolk – de Vries 

Het kabinet heeft een tijdelijk algemeen vuurwerkverbod ingesteld (met uitzondering van kindervuurwerk) tijdens de jaarwisseling. Achterliggende gedachte is dat de behandeling van vuurwerkslachtoffers zorgt voor extra belasting in de door corona toch al overbelaste zorg. Bovendien staan mensen in groepen bij elkaar als ze naar vuurwerk kijken. Met het verbod op het afsteken van vuurwerk wil men ook de handhavingsplicht van politie en gemeente verlichten.

RISICO Het carbid schieten is voor mensen zonder ervaring niet zonder risico’s zo stelt het college. Tevens vreest men dat tijdens het carbid schieten er sprake zal zijn van groepsvorming. Daarmee wordt een coronamaatregel overtreden en zou de kans op besmettingen worden vergroot. Normaal gesproken is carbid schieten verboden met uitzondering van 31 december. Dan mag er buiten de bebouwde kom tussen 10.00 uur en 02.00 uur geschoten worden. De afgelopen jaren is carbid geschoten in ’t Goy, Schalkwijk en in het bosgebied bij Tull en ’t Waal.

VERBOD Ter voorkoming van hinder, overlast en gevaar door carbid schieten en ter voorkoming van slachtoffers waardoor de druk op de zorg verder zou kunnen toenemen en ter voorkoming van coronabesmettingen als gevolg van groepsvorming is er deze jaarwisseling dus een verbod in de gemeente Houten van kracht voor het carbid schieten.

advertentie
advertentie