Gemeentehuis Houten
Gemeentehuis Houten Archief BDUMedia

Referendumcommissie benoemd

19 november 2020 om 11:04 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN In de raadsvergadering van 17 november heeft de gemeenteraad op voorstel van het college van burgemeester en wethouders een permanente referendumcommissie ingesteld. De gemeente Houten had een dergelijke commissie nog niet en met het oog op het raadgevend referendum Ruimtelijke Koers 2040 dat mogelijk in maart 2021 gaat plaatsvinden, is het hebben van een referendumcommissie actueel geworden.

 door Annette Stolk – de Vries

De leden van de referendumcommissie zijn benoemd voor een periode van vier jaar. De commissie bestaat uit drie leden: de heer J.G. (Jan) van der Valk, mevrouw M. (Marion) Veerbeek en mevrouw C.C.L. (Charlotte) Wagenaar. De referendumcommissie heeft een structureel budget van €1.500, - per jaar tot haar beschikking.

TAKEN De referendumcommissie heeft tot taak te adviseren over eventuele weigeringsgronden voor een referendum. Zij bepaalt bovendien de formulering van de vraagstelling van het referendum. Daarnaast geven zij advies over organisatorische kwesties rondom het referendum en de wijze waarop van gemeentezijde voorlichting over het referendum wordt verstrekt. Ook adviseert zij over de hoogte van het budget dat beschikbaar wordt gesteld voor voorlichting over en de organisatie van het referendum. Bovendien behandelt de referendumcommissie eventuele klachten over de wijze waarop initiatiefnemers van een referendum campagne voeren.

LEDEN De heer Van der Valk is ambtenaar geweest bij de gemeente Utrecht. Hij heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Jarenlang is hij voorzitter geweest van twee bezwaarschriftencommissies. Hij is inmiddels gepensioneerd en sinds 1985 woonachtig in Houten. Mevrouw Veerbeek werkt bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als medewerker van het team Lokale Democratie en Veiligheid. Sinds 2000 is zij bij de VNG verantwoordelijk voor het referendumdossier. Zij is lid/voorzitter van een aantal referendumcommissies en heeft in die hoedanigheid al diverse referenda meegemaakt. Veerbeek heeft beleid en bestuurd gestudeerd aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Mevrouw Wagenaar is onderzoeker/docent aan de Tilburg University. Zij doet voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamer onderzoek naar lokale verkiezingen, burgerparticipatie en referenda. Ook zij is reeds lid van diverse referendumcommissies. Zij heeft bestuurskunde gestudeerd aan de Universiteit Leiden en Comparative Public Policy aan de Universiteit of Edinburgh.

Vanwege de korte termijn die rest tot het referendum over de Ruimtelijke Koers zijn de genoemde personen rechtstreeks benaderd. Mocht het wenselijk zijn dan kan de commissie in de loop van de tijd nog uitgebreid worden met één of twee leden. Het college van B&W heeft al laten weten dat zij geen belemmeringen zien voor een raadgevend referendum. Bij de eerstkomende raadsvergadering zal de gemeenteraad haar oordeel over het inleidend verzoek raadgevend referendum Ruimtelijke Koers uitspreken.

advertentie
advertentie