De stemming in Provinciale Staten
De stemming in Provinciale Staten Her Schuddebeurs MMC

Provinciale Staten van Utrecht stemmen voor Eerste Kamerverkiezingen

28 mei 2019 om 09:06 lokaal

UTRECHT In de vergadering van Provinciale Staten van Utrecht (PS) hebben de 49 Statenleden maandag gestemd voor de Eerste Kamerverkiezingen. In de provincie Utrecht kregen GroenLinks, VVD en Forum voor Democratie 8 stemmen, D66 en ChristenUnie 5 stemmen, PvdA en CDA 4 stemmen, SP en Partij voor de Dieren 2 stemmen, SGP, 50PLUS en DENK 1 stem.
 
De uitslag wijkt iets af van de zetelverdeling in Provinciale Staten van Utrecht. Zo zijn er geen stemmen naar de PVV gegaan. Forum voor Democratie kreeg twee stemmen meer dan het aantal zetels dat de partij in de Utrechtse Staten heeft. De ChristenUnie kreeg één stem meer dan het aantal zetels. Het CDA kreeg daarentegen een stem minder dan het aantal zetels in Provinciale Staten van Utrecht.  
 
De 75 leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten. De vorm is die van getrapte verkiezingen. Op 20 maart hebben de inwoners van de provincie Utrecht de leden van Provinciale Staten van Utrecht gekozen. Deze leden kozen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer.


PLAATSVERVANGEND VOORZITTER PS Voordat de stemming voor de Eerste Kamerverkiezingen begon, mochten de Statenleden eerst een nieuwe plaatsvervangend voorzitter van Provinciale Staten kiezen. In totaal stemden 25 Statenleden voor Hiltje Keller (Partij voor de Dieren) als nieuwe plaatsvervangend voorzitter. Bij afwezigheid van de commissaris van de Koning, zal zij de vergaderingen van Provinciale Staten voorzitten. De tweede plaatsvervangend voorzitter is René Dercksen (PVV) geworden.

advertentie
advertentie